Obiceiuri frecvente prin care ne autopoluam organismul

Obiceiuri frecvente prin care ne autopoluam organismul

Pulberi, noxe, fum, toate ne afecteaza mucoasa respiratorie. Acestea au un potential cancerigen crescut si este aproape imposibil sa le eviti. In schimb, putem sa ne protejam impotriva autopoluarii. Descopera in randurile de mai jos doua obiceiuri frecvente prin care ne autopoluam organismul.

In fiecare luna, mucoasele din interiorul aparatului respirator se reinnoiesc. Toate celulele nou aparute trebuie sa fie identice cu celulele mama, dar, fiind vorba de o rata mare de schimbare celulara, e usor sa apara deviatii. Iar deviatiile pot insemna chiar si cancer.

Pe aceasta mucoasa, care oricum se schimba des, vin in contact direct toate pulberile din atmosfera, gazele de esapament, noxele. Asta este o posibila explicatie a frecventei cancerului pulmonar, boala care apare si la nefumatori.

Pe langa toate particulele din atmofera pe care nu le puteti controla, vine suplimentar fumul de tigara. Sunt noxe inspirate voluntar, autopoluare. "Lucrurile nu se petrec imediat, ci au loc cumulativ, vin oameni care spun: 'dar, m-am lasat de fumat'. Statisticile arata ca nefumatori si fumatorii au acelasi risc de face cancer pulmonar abia la 10 ani de la renuntarea la fumat, abia dupa 10 ani poti sa compari un fumator cu un nefumator.", sustine prof. dr. Ioan Cordos, medic primar chirurgie toracica.

Cat de nociv este gratarul
Un alt mod prin care ne autopoluam este gratarul in aer liber. Gazele de esapament de la masini inseamna produse aromatice. Acelesi hidrocarburi se gasesc si atunci cand frigeti carnea pe gratar.

Mai exact, in timpul pregatirii la gratar, fumul rezultat din combustibil, dar si prin arderea propriu-zisa a grasimii din carne degaja peste 100 de subtante. Aceastea intra in aer, iar, o parte, in preparat. Hidrocarburile aromatice interfera cu activitatea de detoxifiere din tot organismul.

"Expunerea carnii direct la flacara e foarte toxica. Fumul este toxic prin acumulare, de data asta nu poate sa fie eliminat in organim.", precizeaza dr. Cristina Balanescu, nutritionist.

Acelasi efect il au si afumaturile. Un gratar sau afumaturi o data pe saptamana inseamna prea mult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu