Bauturi care topesc depunerile de pe artere
Tensiunea arteriala crescuta poate fi consecinta
geneticii sau a varstei, dar si a stresului. Cand o persoana este
stresata, inima incepe sa pompeze mai mult sange si mai repede si, prin
urmare, tensiunea arteriala creste. Astfel, inima, creierul, rinichii si ochii pot avea de suferit. Daca varsta si genetica sunt doi factori de risc
pe care nu-i putem controla, ne putem organiza viata in asa fel incat
sa reducem stresul care este si el tot un factor de risc. Ne ajuta
activitate fizica sustinuta, alimentatie mai putin sarata si meniul
echillibrat. Suplimentar, putem consuma bauturi naturale care
contribuie, la randul lor, la reducerea hipertensiunii.
Ceaiul de hibiscus
Tensiunea arteriala poate scadea relativ simplu in urma consumului
de ceai. Ceaiul de hibiscus sau ceaiurile care contin si hibiscus este
un astfel de exemplu. Participantii la un studiu in acest sens care au
baut trei cani de ceai pe zi timp de sese saptamani au reusit sa reduca
tensiunea arteriala sistolica cu cateva puncte . Specialistii apreciaza
ca florile de hibiscus contin fitochimicale bioactive care actioneaza ca
inhibitori la fel de eficienti precum medicamentele care se prescriu
pentru combaterea hipertensiunii arteriale.
Sucurile de rodie si de afine
Sucul de rodie contine si el un inhibitor al unei enzime care
determina cresterea tensiunii arteriale. Studiile recente au aratat ca
sucul de rodie reduce si depunerile de pe artere, eliberand fluxul de
sange catre inima. Nutritionistii recomanda consumul a 180 de ml de suc
de rodii pe zi, fara indulcitori. Afinele si sucul de afine au, la
randul lor, proprietati antiinflamatoare si sunt puternic antioxidante
ajutand la prevenirea si reducerea deteriorarii vaselor de sange. in
plus, dilata aceste vase de sange imbunatatind circulatia.
Laptele degresat sau cu continut scazut de grasime
Ambele bauturi – laptele degresat si cel cu continut scazut de
grasime - contin calciu si potasiu, doi nutrienti care mentin tensiunea
arteriala la valori normale. Laptele degresat este mai bogat in calciu
decat cel gras, iar studiile au dovedit ca trei pahare din aceasta
bautura zilnic pot reduce tensiunea arteriala sistolica.
Sucul de sfecla, apa si cafeaua decofeinizata
Apa plata este, probabil, cea mai simpla si ieftina cale de a mentine tensiunea arteriala la cote normale. Deshidratarea cronica distruge vasele de sange si supune inima unui efort suplimentar, astfel ca este nevoie ca fiecare persoana care cantareste mai mult de 68 de kilograme sa bea doi litri de apa pe zi. Ultimele studii arata ca un consum de trei cesti de cafea de 200 ml pe zi creste presiunea sanguina sistolica, din pricina cafeinei care ingusteaza vasele de sange si amplifica efectele stresului in organism. 200 ml de cafea la filtru contin 100-125 mg de cafeina, aceeasi cantitate de ceai contine 50 mg. Sucul de sfecla este bogat in potasiu si acid folic, substante care au un rol important in reglarea tensiunii arteriale. Unele studii arata ca un consum de doua cescute pe zi pot scadea drastic tensiunea arteriala in circa o ora.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu