Alimente nocive pentru organism
Produsele de fast food, semintele, covrigeii pot reprezenta pentru organismul nostru adevarate bombe calorice. Antrenoarea de fitness si nutritionistul Cori Gramescu spune pentru Gandul care sunt alimentele ce trebuie excluse din meniul nostru zilnic.
"O viata sanatoasa inseama sa mancam echilibrat,
sa facem miscare, sa iubim si sa fim iubiti. Acestea sunt
”ingredientele” pentru a arata bine, imbracati sau goi. E momentul sa
depasim credinta ca sportul sau alimentatia sanatoasa
sunt necesare doar din ratiuni estetice si sa vedem valoarea reala a
acestora, anume o imbunatatire a calitatii vietii. Cand avem un stil de
viata sanatos, restul, implicit aspectul fizic, au de castigat",
precizeaza pentru Gandul antrenoarea de fitness Cori Gramescu.
"Trec peste alimentele evident nesanatoase, gen produsele prajite
din fast food-uri, si o sa ma refer si alte categorii de alimente pe
care nu ar trebui sa le consumam:
1. Produsele de patiserie. Cred ca cel mai
nesanatos obicei al romanilor este inlocuirea micului dejun cu 1-2
produse de patiserie si o cafea de la dozator. Fie ca vorbim de covrigi
sau de pateuri, trebuie sa intelegem ca ne alimentam organismul cu faina
de proasta calitate, agenti de afanare si de crestere, coloranti
alimentari, zahar, grasimi hidrogenate si multa sare. Decat sa stam la
coada la covrigerul minune, mai bine mancam acasa o felie de paine cu
telemea si un ardei sau o rosie, dureaza la fel de putin sa le preparam
si optiunea este una sanatoasa, naturala si mult mai ieftina.
2. Sucurile procesate si dulci. Un pahar de 330 g
de suc are 40 de g de zahar si am vazut frecvent persoane care beau doar
suc toata ziua. Este infiorator de nesanatos pentru organism si este un
obicei de care se scapa greu, adictia de zahar fiind greu de controlat.
Solutia ar fi sa renuntam la sucurile din comert, sa le inlocuim cu
limonade indulcite cu miere si sa reducem treptat cantitatea de miere
folosita, inlocuind-o cu diverse condimente: ghimbir, menta, busuioc,
rozmarin etc.
3. Crantanele: covrigei, bombonele, chipsuri,
popcorn, seminte prajite cu sare, arahide prajite, biscuiti sau
fursecuri. Multi dintre noi le consuma la birou sau la televizor,
inainte de culcare, nerealizand ce deserviciu ne facem. Contin foarte
mult zahar si sare, adesea fara un aport de fibre alimentare si la un
cost caloric mare, calorii ce nu aduc in organism niciun beneficiu de
vitamine sau minerale.
Ca regula generala, mancarea procesata ne face, in ansamblu, rau
pe termen lung, pentru ca nu are valoare nutritiva si, la nivelul
organismului, ne putem resimti: sistem imunitar scazut, digestie cu
probleme, dureri de cap etc. Cand ii dai corpului in mod repetat ce nu
ii e propice, acesta se va purta ca atare. Solutia vine din a alege sa
consumam constient cat mai multe legume, fructe, carne din sursa
naturala, lactate, cereale integrale, sa reinvatam sa gatim acasa, sa
intelegem ca a manca echilibrat nu este echivalent cu o dieta de
infometare, ci este un act de grija fata de noi insine", mai spune Cori
Gramescu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu