Remediul pentru tuse si afectiuni respiratorii

Remediul pentru tuse si afectiuni respiratorii

La debutul timpuriu al primăverii, când câmpiile și povârnișurile n-au încă nici un pic de verdeață, potbalul este primul care-și scoate la lumină florile galbene, apoi frunzele tămăduitoare.


În funcție de zona geografică, podbalul se mai numește brusturel, bruscanis, brustan, brustur-alb, brustur-de-râu, cenușoară, gălbinele, guș-găinii, limba-vecinului, papalungă sau podval.

In soluri umede și de pământ argilos, lutos, aceasta plantă crește pe crestele râpoase și pe malurile abrupte ale râurilor.

În scop medicinal se folosesc frunzele, care se recoltează din aprilie până în iulie. Acestea au proprietăți emoliente și expectorante, antispastice, tonice, diuretice, secretolitice și antiinflamatoare. Datorită mucilagiilor, produșilor de hidroliză și a insulinei, frunzele de potbal au proprietăți secretolitice și ușor antiseptice. Aceste proprietăți recomandă cu succes acestă plantă în tratamentul bronșitei, laringitei, faringitei, astmului bronsic și pleureziei,ba chiar la tuberculoza pulmonară incipientă.

Unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste pentru combaterea tusei are la bază această plantă. Din frunze proaspete de podbal se poate prepara un sirop bun de leac împotriva tusei și a infecțiilor respiratorii. Într-un vas de lut sau un borcan mai mare se pun,alternativ, frunze proaspete de podbal și zahăr. Ceaiul de potbal este de asemenea un remediu de necombătut împotriva tusei și a răgușelii.

Acesta se prepară turnând 200 ml de apă clocotită peste două lingurițe de plantă uscată și mărunțită. Se lasă câteva minute la infuzat, după care se strecoară. Suferinzii pot bea două, trei căni de ceai pe zi.

Acest ceai este indicat și persoanelor care suferă de afecțiuni hepato-biliare, afecțiuni ale căilor urinare și dispepsii.

În cazul bronșitelor cronice, se pot face inhalații cu frunze de podbal. Vaporii de podbal, atât de la flori cât și de la frunze, trebuie inhalați de mai multe ori pe zi în cazul bronșitelor cronice cu accese dese și în insuficiența respiratorie sufocantă. În cel mai scurt timp se va resimți o mare ușurare. Puneți la fiert un litru de apă și, când clocotește, adăugați două linguri de plantă, lăsați să se infuzeze și, cu un prosop mare în cap ori un cearșaf, respirați aburii emanați.

Alte utilizări ale podbalului:

Frunzele sale proaspete și spălate, puse pe piept ca un terci, ajută în orice boală grea de plămâni, în erizipel și leziuni ale țesuturilor cu umflături vineții și chiar în inflamații ale bursei sinoviale. Rezultatele acestor comprese cu terci sunt uimitoare.

Compresele cu infuzie concentrată din frunze de podbal sunt utilizate în ulcerul scrofulos.

Picioarele umflate ar trebui scăldate mai des într-o fiertură preparată din frunze de podbal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu