Hrisca aduce beneficii sistemului cardiovascular
De cele mai multe ori se spune ca hrisca face
parte din categoria cerealelor, ceea ce este total gresit. Insa
calitatile sunt cu mult superioare fata de cele ale fainei de grau
integrala. Astfel, contine mai putine glucide, nu contine gluten, este bogata in lisina (aminoacid esential), fier, seleniu, calciu si antioxidanti.
Studiile au aratat ca dietele care contin hrisca s-au dovedit a
scadea cotele de colesterol rau din sange si a tensiunii ridicate.
Populatia Yi din China a fost testata in acest sens, dat fiind faptul ca
mananca in medie cam 100 de grame de hrisca zilnic. Rezultatele
analizelor au aratat ca acesti aveau un nivel seric al colesterolului
total redus, nivel redus de colesterol LDL si o rata ridicata de HDL
(colesterolul bun).
Efectele benefice pe care le are hrisca sunt datorate intr-o mare
parte izoflavonoizilor, in mod deosebit rutinei. Flavonoizii sunt
fitonutrienti care protejeaza organismul impotriva bolilor datorita
extinderii actiunii vitaminei C si actiunii sale de antioxidant.
Actiunea de scaderea a lipidelor se datoreaza in mod deosebit
componentei sale, rutina, si altor flovonoizi din componenta. Acesti
compusi ajuta la mentinerea sanatatii circulatiei, stopeaza coagularea
exclusiva a trombocitelor. In principiu, toate aceste actiuni conduc la
mentinerea unei inimi sanatoase, ferite de diverse afectiuni.
Hrisca mai contine si aproape 70 mg de magneziu la o portie de 150
de grame. Magneziul relaxeaza vasele sanguine, imbunatatind circulatia
si transportul de nutrienti in timp ce scade tensiunea. Practic,
magneziul ofera combinatia ideala pentru un sistem cardiovascular
sanatos.
Hrisca mentine sub control glicemia si scade riscul de diabet
Intr-un studiu a fost analizat efectul pe care il are asupra
glicemiei hrisca integrala prin comparatie cu painea facuta din faina de
grau rafinata. Hrisca a reusit sa scada glicemia si raspunsul
insulinic. Hrisca integrala a primit o nota ridicata si la capitolul
mentinerii satietatii.
In Iowa au fost studiate timp de 6 ani 36.000 de femei care au
consumat cereale integrale si efectele pe care acestea le-au avut asupra
incidentei diabetului. S-a dovedit ca femeile care au consumat 3 portii
de cereale integrale sau pseudocereale pe zi prezentau un risc de
aparitie a diabetului cu 21% mai scazut prin comparatie cu cele care au
mancat numai o portie pe saptamana.
Magneziul este extrem de important pentru sanatatea oaselor,
prevenind osteoporoza, dar joaca si un rol important impotriva bolii
Alzheimer, conform studiilor.
Hrisca previne aparitia pietrelor la bila
Consumul alimentelor bogate in fibre insolubile, precum hrisca,
poate ajuta femeile sa evite pietrele ce pot aparea la bila, a aratat un
studiu publicat in Jurnalul american de Gastroenterologie.
Aceasta concluzie a fost trasa dupa 16 ani de studii, perioada in
care peste 69.000 de femei, care consumau atat fibre solubile, cat si
fibre insolubile in diferite cantitati, au fost analizate. Femeile care
au consumat in mod deosebit fibre insolubile si-au redus si mai mult
riscul aparitiei pietrelor la bila. Daca ar fi sa ne exprimam in cifre, 5
grame de fibre insolubile scad cu 10% riscul aparitiei acestei
probleme.
Cum pot alimentele bogate in fibre insolubile sa creasca protectia
impotriva pietrelor la bila? Cercetatorii considera ca fibrele
insolubile nu numai ca accelereaza tranzitul intestinal (cat de rapid
parcurge mancarea caile intestinale), dar reduce chiar si secretia
acidul biliar (excesul acestor substante controbuie la formarea
pietrelor la bila), creste senzitivitatea la insulina si scade
trigliceridele (grasimile din sange). Aceste fibre insolubile se gasesc
in toate cerealele integrale, dar se pot gasi si in nuci si in coaja
comestibila a fructelor si legumelor inclusiv a rosiilor, castravetilor,
dovleceilor, merelor, frustelor de padure si perelor. Fasolea, de
exemplu, ofera atat fibre solubile, cat si insolubile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu