Varză albă vs. varză roșie – care dintre cele două soiuri are mai multe proprietăți benefice pentru organism
Pe lângă aspectul coloristic diferit al celor două tipuri de varză, respectiv cea roșie și cea albă, mai există și alte diferențe demne de menționat între cele două soiuri. Varza roșie conține de câteva ori mai multe vitamine decât sora sa albă, iar punctul forte al acestei legume este constituit de bogăția de pigmenți care îi dau culoarea purpurie-violacee și care au un efect de stimulare a imunității, antitumoral și antioxidant extrem de puternic.
În plus, varza roșie conține o cantitate de până la 8 ori mai mare de
vitamina C, fiind un adevărat concentrat din această vitamină. Pigmenții
care dau culoare acestei legume au un rol foarte important și ca
medicament, astfel că varza roșie are calități curative și este
recomandată în diferite afecțiuni.
Și varza albă este excelentă pentru sănătatea noastră. Ea este recomandată a fi consumată în tratamentul anemiei, diabetului zaharat, litiazei biliare, tusei, afecțiunilor renale, hemoroizilor, durerilor de ficat (varză crudă sub formă de cataplasme) și ulcerului gastric. Pe de altă parte, varza albă acționează ca laxativ, vitaminizant și ajută la prelungirea vieții (vitamina A conținută în varză întârzie îmbătrânirea, hrănind țesuturile).
În timp ce, varza roșie este un adjuvant împotriva mai multor tipuri de cancere, precum cel gastric, uterin, cel de sân, intestinal sau de piele. Studiile făcute arată că o cură cu suc proaspăt de varză roșie, din care se bea câte un litru pe zi, contribuie la stoparea și chiar intrarea în remisie a diferitelor forme de cancer, care afectează stomacul, dar și cavitatea bucală. Această acțiune antitumorală se datorează pigmenților și sulforafanilor din varza roșie. Însă mai există o substanță, un aminoacid conținut de varza roșie, numit glutamină, care stimulează refacerea, creșterea și dezvoltarea normală a celulelor.
Varză albă vs. varză roșie: ambele sortimente sunt indicate în tratarea ulcerului
Varza roșie se poate folosi și pentru prevenirea și combaterea degenerării celulelor din sistemul nervos central, care determină apariția sindromului Alzheimer. Cantitatea bogată de vitamina C conținută de această legumă ajută inima și sistemul cardiovascular să facă față febrei dezvoltând acțiunea sistemului imunitar. De asemenea, alergiile pot fi prevenite cu succes prin administrarea unor cure de salată de varză roșie pe timpul iernii, conținutul ridicat de vitamina C și antioxidanți ajutând la reglarea reacției sistemului imunitar la interacțiunea cu factorii externi.Varza roșie este un remediu naturist excelent pentru febră. Se administrează salata de varză roșie (150 de grame) sau sucul de varză (100 ml) de 2-3 ori pe zi. Și alergia este prevenită de o cură cu salată de varză roșie crudă (ori chiar murată) pe timpul iernii. Se consumă 200-300 de grame zilnic, pe o perioadă de timp de 3 luni, urmată de alte 3 săptămâni de pauză, după care se poate relua.
Atunci când vorbim de varza albă vs varza roșie este bine totuși să amintim și punctele comune. Sucul de varză (atât cea albă, cât și cea roșie), consumat zilnic, vindecă ulcerul. Crudă, ca salată, sau gătită, varza ajută digestia, combate anemia și depresia, iar diabeticii o pot consuma fără probleme.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu