Vederea este cel mai fragil simt al omului si o vedere buna este ceea ce ne dorim sa avem toata viata. Totusi, ochiul este susceptibil la o serie de boli degenerative, influentate si de factori externi precum dieta, fumatul sau sportul pe care il facem sau mai bine zis nu il facem.
Multe persoane percep slabirea vederii ca un proces natural si o normalitate la varstele mai inaintate, dar exista multe alimente bogate in vitamine si antioxidanti care pot preveni sau amana cat mai mult deficientele de vedere. Iata cateva alimente care iti protejeaza vederea pe termen lung:
Porumb
Este bogat in luteina si zeaxantina, doi antioxidanti de care vederea ta are nevoie. Potrivit unui studiu, porumbul gatit isi mareste cantitatea de lutetina si zeaxantina.
Spanac
O cana de spanac iti ofera 20,4 mg de luteina si zeaxantina. Adauga spanacul la tot felul de salate, sandwich-uri sau smoothie-uri. Nota: Spanacul gatit ajuta organismul sa absoarba mai bine luteina.
Varza Kale
Ca si spanacul, varza contine zeaxantina. Acest antioxidant ajuta la protejarea impotriva leziunilor oculare cauate de factori cum ar fi lumina soarelui, fumul de tigara, si alti poluanti ai aerului, astfel incat mananca varza Kale cat mai des.
Usturoi
Utilizat in numeroase feluri de mancare pentru a le spori aroma, usturoiul are numeroase beneficii pentru sanatate. Acesta imbunatateste circulatia, sustine sistemul imunitar, si este bun pentru vedere. Usturoiul este bogat in sulf, un nutrient care ajuta organismul sa produca antioxidanti care pot proteja cristalinul.
Broccoli
Probabil una dintre cele mai cunoscute legume pentru vedere. Contine pe langa acest duo fantastic, - luteina si zeaxantina, beta-caroten, dar si o mare cantitate de vitamina C, ceea ce face din broccoli combinatia perfecta de nutrienti pentru mentinerea sanatatii ochilor.
Ardei
Pentru sanatatea generala a ochilor, trebuie sa mananci regulat ardei, in culori cat mai diverse. Ardeii sunt una dintre cele mai bogate surse de vitamine A si C. In timp ce vitamina A ajuta la pastrarea vederii, vitamina C protejeaza ochii impotriva cataractei.
Ulei de masline
Uleiul de masline este sarac in grasimi saturate. Acesta poate fi partenerul ideal pentru multe dintre legumele de mai sus. Luteina si zeaxantina sunt absorbite mai bine in combinatie cu grasimi sanatoase.
Nuci si seminte
Vitamina E protejeaza celulele ochilor de radicalii liberi si incetineste progresia cataractei si degenerarea maculara legata de varsta. Manca 30 de grame de seminte de floarea soarelui sau de migdale si vei castiga mai mult de o treime din doza zilnica recomandata pentru vitamina E.
Rosii
Sunt bogate in carotenoide, inclusiv licopenul, care le da acea culoare rosie. Cercetarile arata ca licopenul prezent in tesuturile oculare ajuta la prevenirea daunelor retiniene si din alte zone ale ochiului induse de lumina. Rosiile sunt, de asemenea, o sursa excelenta de vitamina C, un alt protector al vederii.
Multe persoane percep slabirea vederii ca un proces natural si o normalitate la varstele mai inaintate, dar exista multe alimente bogate in vitamine si antioxidanti care pot preveni sau amana cat mai mult deficientele de vedere. Iata cateva alimente care iti protejeaza vederea pe termen lung:
Porumb
Este bogat in luteina si zeaxantina, doi antioxidanti de care vederea ta are nevoie. Potrivit unui studiu, porumbul gatit isi mareste cantitatea de lutetina si zeaxantina.
Spanac
O cana de spanac iti ofera 20,4 mg de luteina si zeaxantina. Adauga spanacul la tot felul de salate, sandwich-uri sau smoothie-uri. Nota: Spanacul gatit ajuta organismul sa absoarba mai bine luteina.
Varza Kale
Ca si spanacul, varza contine zeaxantina. Acest antioxidant ajuta la protejarea impotriva leziunilor oculare cauate de factori cum ar fi lumina soarelui, fumul de tigara, si alti poluanti ai aerului, astfel incat mananca varza Kale cat mai des.
Usturoi
Utilizat in numeroase feluri de mancare pentru a le spori aroma, usturoiul are numeroase beneficii pentru sanatate. Acesta imbunatateste circulatia, sustine sistemul imunitar, si este bun pentru vedere. Usturoiul este bogat in sulf, un nutrient care ajuta organismul sa produca antioxidanti care pot proteja cristalinul.
Broccoli
Probabil una dintre cele mai cunoscute legume pentru vedere. Contine pe langa acest duo fantastic, - luteina si zeaxantina, beta-caroten, dar si o mare cantitate de vitamina C, ceea ce face din broccoli combinatia perfecta de nutrienti pentru mentinerea sanatatii ochilor.
Ardei
Pentru sanatatea generala a ochilor, trebuie sa mananci regulat ardei, in culori cat mai diverse. Ardeii sunt una dintre cele mai bogate surse de vitamine A si C. In timp ce vitamina A ajuta la pastrarea vederii, vitamina C protejeaza ochii impotriva cataractei.
Ulei de masline
Uleiul de masline este sarac in grasimi saturate. Acesta poate fi partenerul ideal pentru multe dintre legumele de mai sus. Luteina si zeaxantina sunt absorbite mai bine in combinatie cu grasimi sanatoase.
Nuci si seminte
Vitamina E protejeaza celulele ochilor de radicalii liberi si incetineste progresia cataractei si degenerarea maculara legata de varsta. Manca 30 de grame de seminte de floarea soarelui sau de migdale si vei castiga mai mult de o treime din doza zilnica recomandata pentru vitamina E.
Rosii
Sunt bogate in carotenoide, inclusiv licopenul, care le da acea culoare rosie. Cercetarile arata ca licopenul prezent in tesuturile oculare ajuta la prevenirea daunelor retiniene si din alte zone ale ochiului induse de lumina. Rosiile sunt, de asemenea, o sursa excelenta de vitamina C, un alt protector al vederii.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu