Hameiul este un ingredient de bază în industria berii, însă
planta este folosită în numerose tratamente naturiste încă din
antichitate.
Crește prin lunci, prin crânguri și păduri, pe garduri și cultivat.
Mai toate părțile inflorescenței femele ale acestei plante sunt
acoperite cu peri glanduloși, care secretă o substanță armadă și amară,
cunoscută sub numirea de lupulină, tot ea fiind folosită la fabricarea
berii. Tot din cauza lupulinei se întrebuințează și în medicină ca
tonic, amar, antidispepsic, antiscorbutic, antiscrofulos.
Conurile de hamei conţin substanţe rezinoase amare (5-30%), în special acizi alfa-amari, taninuri condensate polifenolice, ulei esenţial până la 1%, flavonoide, amino-acizi, substanţe estrogene, grăsimi, săruri minerale etc.
Din multiplele beneficii ale plantei, poate cel mai important este acela de a induce somnul și de a echilibra emoțiile și sistemul nervos. Iată, așadar, cum poate fi folosit hameiul în tratamentele naturiste!
Pentru tratarea acestor probleme se administrează hameiul sub formă de pulbere, din care se ia câte o linguriță de 3-4 ori pe zi, în cure de o lună, cu zece zile de pauză.
Se administrează seara 1-2 linguriţe de combinaţie, în proporţii egale, de tinctură de conuri de hamei şi de rădăcina de valeriană. Este un remediu foarte eficient pentru cei care adorm foarte greu, care se trezesc la puţin timp după ce au adormit sau care au un somn agitat şi neodihnitor.
În cazul colicilor renale care apar la eliminarea calculilor, se recomandă băile fierbinţi de şezut cu extract de hamei. Anumite substanţe conţinute de conurile de hamei au un puternic efect antispastic şi ajută la dilatarea cailor de evacuare a calculilor renali.
Pentru îngrijirea pielii pe timp de iarnă, se recomandă ca imediat după baie să se facă un masaj cu ulei de hamei, pe toate zonele expuse la frig şi unde apare tendinţa de uscare. Uleiul protejează pielea de crăpăturile şi asprirea care apar la frig, o catifelează şi îi păstrează tonusul şi elasticitatea.
Conurile de hamei conţin substanţe rezinoase amare (5-30%), în special acizi alfa-amari, taninuri condensate polifenolice, ulei esenţial până la 1%, flavonoide, amino-acizi, substanţe estrogene, grăsimi, săruri minerale etc.
Din multiplele beneficii ale plantei, poate cel mai important este acela de a induce somnul și de a echilibra emoțiile și sistemul nervos. Iată, așadar, cum poate fi folosit hameiul în tratamentele naturiste!
Tratamente naturiste cu hamei – tulburări emoționale
În diferite culturi, hameiul este folosit mai ales drept calmant psihic, împotriva stărilor de anxietate, neliniște, atacuri de panică, probleme de somn sau pentru diferite tulburări emoționale legate de pubertate și maturizare sexuală.Pentru tratarea acestor probleme se administrează hameiul sub formă de pulbere, din care se ia câte o linguriță de 3-4 ori pe zi, în cure de o lună, cu zece zile de pauză.
Tratamente naturiste cu hamei – insomnii și somn agitat
Mai multe studii au arătat că hameiul, în asociere cu valeriana, este unul dintre cele mai bune și eficiente tratamente împotriva insomniilor puternice, fără a avea efecte nocive asemeni medicamentelor contra insomniei.Se administrează seara 1-2 linguriţe de combinaţie, în proporţii egale, de tinctură de conuri de hamei şi de rădăcina de valeriană. Este un remediu foarte eficient pentru cei care adorm foarte greu, care se trezesc la puţin timp după ce au adormit sau care au un somn agitat şi neodihnitor.
Tratamente naturiste cu hamei – reumatism
Hameiul acționează ca un puternic antiinflamator articular, acțiunea sa fiind comparabilă cu cea a ibuprofenului. În cazul crizelor de reumatism, se face o cură de 1-2 săptămâni, timp în care se beau 3 căni pe zi de infuzie combinată de hamei. Pe lângă efectul sau antiinflamator, hameiul acţionează asupra sistemului nervos central, reducând senzaţia de durere la bolnavii cronici.Tratamente naturiste cu hamei – boli renale
Administrarea de infuzie de hamei, 1-2 căni pe zi, în cure de zece zile, stimulează activitatea rinichilor, împiedică formarea calculilor şi recidivă infecţiilor renale.În cazul colicilor renale care apar la eliminarea calculilor, se recomandă băile fierbinţi de şezut cu extract de hamei. Anumite substanţe conţinute de conurile de hamei au un puternic efect antispastic şi ajută la dilatarea cailor de evacuare a calculilor renali.
Tratamente naturiste cu hamei – acnee, îngrijire piele și păr
Pentru acnee, se realizează o infuzie din 1 lingură de conuri de hamei la 100 ml de apă și se aplică comprese pe zonele afectate ori de câte ori este nevoie.Pentru îngrijirea pielii pe timp de iarnă, se recomandă ca imediat după baie să se facă un masaj cu ulei de hamei, pe toate zonele expuse la frig şi unde apare tendinţa de uscare. Uleiul protejează pielea de crăpăturile şi asprirea care apar la frig, o catifelează şi îi păstrează tonusul şi elasticitatea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu