Smochinele au proprietati laxative si antiinflamatorii

Smochinele se numără printre cele mai vechi remedii cunoscute în Orientul Mijlociu şi în ţările din jurul Mării Mediterane. La noi, smochinul se cultivă doar în câteva regiuni din sudul țării.
Principalele virtuți

Smochinele au proprietăţi laxative şi antiinflamatorii.

Sunt fructe foarte nutritive, bogate în elemente minerale, mai ales sub formă uscată. Uşor de digerat, favorizează digestia prin aportul de enzime aproape identice cu cele digestive din organismul uman.

În utilizare internă, smochinele ameliorează funcţiile digestive, în special tranzitul intestinal. Au acţiune tonică asupra sistemului nervos, contribuind la refacerea forţei intelectuale. Sunt recomandate persoanelor de vârsta a treia, sportivilor (conţin potasiu), convalescenţilor şi femeilor însărcinate.

Extern, smochinele erau un remediu tradiţional utilizat sub formă de cataplasme în tratamentul ulceraţiilor şi chiar cancerelor de piele.

Astăzi sunt indicate în toate formele de plăgi sau afecţiuni ale pielii (furuncule, abcese etc.).
Cum le puteți consuma

Smochinele se mănâncă, atât în stare proaspătă, cât şi uscate. Fiind practic lipsite de orice aciditate, pot fi consumate la orice oră din zi şi la orice masă.

Smochinele uscate, conservate fără adaus de zahăr, pot fi consumate la fel ca şi curmalele, eventual în alternanţă cu acestea, sau chiar amestecate cu ele. Consumul excesiv de smochine poate antrena o creştere importantă a glicemiei.
Compozitie (la 100 grame)

Energie (kcal)    52,0
Apă (g)    84,3
Proteine (g)    0,5
Glucide disponibile (g) 11,6
Fibre alimentare (g)    1,2
Lipide (g)    0,4
Magneziu (mg)    11,0
Fosfor (mg)    11,0
Calciu (mg)    12,0
Caroten (mcg)    32,0
Vitamina C (mg)    25,0
Vitamina E (mg)    0,1
Vitamina B1 (mg)    0,1
Vitamina B3 (mg)    0,2
Vitamina B5 (mg)    0,2
Vitamina B6 (mg)    0,1
Vitamina B9 (mcg)    15,9
Fier (mg)    0,4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu