Secara s-a răspândit ca buruiană în lanurile de grâu
din Asia Mică, după care, în Evul Mediu, a început să fie cultivată în
Europa Centrală şi de Est. Pentru o lungă perioadă de timp, a fost
utilzată ca principala cereală de pâine în zonele din estul graniţei
dintre Franţa şi Germania şi din nordul Ungariei.
Secara este deosebit de bogată în mangan, 50 de grame asigurând 70%
din necesarul zilnic. Totodată, conţine o cantitate importantă de fibre,
aceeaşi cantitate conferind 33% din doza zilnică recomandată. Printre
celelalte minerale conţinute se numără calciul, fierul, magneziul,
fosforul, potasiul, sodiul, zincul şi cuprul. De asemenea, secara
conţine vitaminele A, B, E și K.
Previne cancerul de colon
În general, produsele bogate în fibre au rolul de a preveni apariția
cancerului de colon, protejând eficient celulele sănătoase. Secara nu
face excepţie de la regulă, fibrele conţinute ajutând la eliminarea mai
rapidă a toxinelor.
Ajută la menţinerea greutăţii
Datorită fibrelor conţinute, produsele din secară sunt foarte
sățioase, astfel că ajută la pierderea şi la menținerea greutății
corporale.
Scade riscul de infarct
Un mic dejun bogat în secară susține sănătatea gastrointestinală și
aduce beneficii sistemului cardiovascular, scăzând, în cazul adulților,
riscul atacurilor de inimă și a infarcturilor. De asemenea,
fitonutrienții din secară luptă mai puternic împotriva celulelor
canceroase decât cei prezenți în legume sau fructe.
Previne diabetul
Această cereală scade riscul de dobândire a diabetului. De altfel,
persoanelor care suferă de această afecțiune li se recomandă produsele
din secară, în defavoarea celor din grâu, fiindcă scad nivelul de
insulină.
Recomandată femeilor aflate la menopauză
Cerealele integrale, în special secara și ovăzul, sunt recomandate
femeilor aflate în perioada de postmenopauză și care suferă de tensiune
ridicată, colesterolul ridicat sau diferite afecțiuni cardiovasculare.
Tot în cazul femeilor, secara scade riscul apariției cancerului de sân,
atât în perioada premenopauză, cât și după aceea.
Eficientă în combaterea astmului
În cazul copiilor care suferă de atacuri de astm, studiile au arătat
că un consum regulat de cereale integrale, printre care și secară, și
pește scade cu 50% șansele de apariție a acestor crize.
Atenţie! Nu este recomandată persoanelor cu intoleranță la gluten!
Datorită conținutului ridicat de gluten, secara nu trebuie consumată
de cei ce au intoşeranţă la acest compus, însă efectul negativ este mai
scăzut decât în cazul grâului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu