Efectele ghimbirului asupra glicemiei

Ghimbirul este binecunoscut ca ajutor digestiv puternic, agent antigreata, si chiar si un antiinflamator, dar un nou studiu a relevat faptul ca acest condiment simplu poate avea mai multe beneficii decat se stie. Mai exact, acesta ar putea ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sa-si gestioneze mai bine boala.

Detalii de studiu

Studiul publicat in revista Diabetes Care a cuprins 70 de pacienti cu diabet zaharat tip 2, iar oamenii de stiinta au testat efectele ghimbirului asupra glicemiei, profilului lipidic, si a markerilor inflamatorii asociati cu diabet zaharat. Nivelul de zahar si lipide in sange si markerii inflamatorii au fost testate inainte si dupa consumul de ghimbir/placebo, iar concluzia cercetatorilor este:

"Ghimbirul a imbunatatit sensibilitatea la insulina si unele fractiuni de profil lipidic, si a redus proteina C reactiva si prostaglandina E2 - ambele markeri ai inflamatiei, la pacientii cu diabet de tip 2. Prin urmare, ghimbirul poate fi considerat un tratament eficient pentru prevenirea complicatiilor diabetului zaharat".

Comparativ cu grupul placebo, tratamentul cu ghimbir a redus semnificativ urmatorii parametri:
- glicemia pe nemancate
- HbA1c (hemoglobina glicozilata) - masoara cat de mari sunt daunele provocate de zaharuri celulelor rosii din sange
- insulina
- HOMA (evaluarea modelului homeostatic) - care masoara rezistenta la insulina si functiei celulelor beta (celulele pancreatice care produc insulina)
- trigliceridele
- colesterolul total
- proteina C reactiva (CRP) - un marker al inflamatiei
- prostaglandinei E2 (PGE2) - un marker al inflamatiei

Doza moderata
Doza utilizata in studiu a fost una moderata - asociata cu utilizarea culinara regulata. Egala cu aproximativ un sfert de lingurita (1,6 grame), doza a fost administrata sub forma de capsule (800 mg) de doua ori pe zi.

Studii trecute

Nu este primul studiu care a indica faptul ca ghimbirul are valoare ca un potential tratament pentru tipul de 2 - si chiar pentru tipul 1 de diabet. O cercetare din 2006 a examinat eficacitatea ghimbirului in gestionarea nivelului de zahar din sange la sobolani cu diabet zaharat, concluzionand ca "ghimbirul poate fi de mare valoare in gestionarea efectelor date de complicatiile diabetice la subiectii umani".

Mai recent, un articol din 2015 publicat in Jurnalul iranian de cercetari farmaceutice a explicat ca, potrivit unui studiu recent, "suplimentarea cu ghimbir ... poate fi un bun remediu pentru pacientii cu diabet zaharat pentru a diminua riscul unor complicatii cronice secundare."

Un alt studiu, din 2014, explica faptul ca "consumul zilnic de 3 capsule-un gram de pulbere de ghimbir, timp de 8 saptamani, este util pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 2 pentru ca reduce hemoglobina glicozilata si imbunatateste indicii de rezistenta la insulina".

Completarea dietei cu ghimbir
Suplimentele cu ghimbir sunt disponibile sub forma de capsule, in farmacii sau magazine naturiste. Cu toate acestea, gatitul cu ghimbir proaspat poate da la fel de multe beneficii ca suplimentarea cu ghimbir pudra. Ghimbirul proaspat este utilizat in marinade si glazuri, supe sau preparate la gratar. Daca nu sunteti sigur cum ati putea gati cu el, incercati sa cautati retete de curry.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu