Un aliment confirmat ca poate reduce riscul de diabet si boli cardiovasculare, daca este consumat frecvent, este iaurtul,
potrivit prof. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane. Mai multe studii efectuate la nivel mondial au demonstrat
efectul protector asigurat de consumul de iaurt in prevenirea diabetului de tip 2 si in combaterea obezitatii.
“Iaurtul are o serie de proprietati importante. Anumiti nutrienti,
precum proteinele, riboflavina, vitaminele B6, B12, calciu, potasiu,
zinc, magneziu, sunt mai concentrati in iaurt decat in lapte, ca urmare a
procesului de fermentatie si a retetelor. Astfel, iaurtul poate contine
cu 20-100% mai multi nutrienti decat laptele. Mai mult decat atat,
aciditatea iaurtului creste biodisponibilitatea unor nutrienti, cum este
calciul. In ceea ce priveste fermentii, respectiv probioticele din
iaurt, ei au efecte pozitive asupra organismului, ajutand digestia
partiala a lactozei din lapte si furnizand, totodata, enzima ß-gal, care
continua descompunerea lactozei dupa consumul iaurtului”, a declarat
prof. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane.
Potrivit studiului HELENA efectuat pe mai mult de 3000 de
adolescenti cu varsta cuprinsa intre 12,5 – 17,5 ani din 8 tari
europene, iaurtul creste nivelul de calitate al dietei, scade riscul
cardiovascular si asigura o valoare mai mica a circumferintei taliei,
reduce excesul de grasime corporala si abdominala, prin mecanisme
complexe care pot sa implice factori precum: aportul de calciu,
cresterea eliminarii fecale a acizilor grasi, controlul apetitului,
calitatea foarte buna a proteinelor, indeosebi a proteinelor serice (din
zer), pentru cresterea musculara sau influenta benefica a bacteriilor
probiotice din iaurt asupra florei intestinale, a carei structura s-a
dovedit a fi diferita la copiii obezi in comparatie cu cei
normoponderali.
Un alt studiu de referinta pentru relatia dintre iaurt si riscul
metabolic este EPIC-Norfolk, realizat pe un esantion de 4000 de persoane
adulte, monitorizate pe parcursul a 11 ani. Studiul a fost publicat in
2014 in revista Diabetologia, relevand ca persoanele care obisnuiesc sa
consume frecvent iaurt, in medie 4,5 portii pe saptamana, au prezentat
un risc cu 28% mai mic de a se imbolnavi de diabet zaharat de tip II.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu