Placinta cu dovleac, reteta bunicii

Placinta cu dovleac ramane un preparat de suflet, de care ne bucuram din plin toamna. Aproape oricine isi aduce aminte cum i se lumina chipul de copil cand bunica scotea placinta aburinda din cuptor. Cati dintre noi nu am "furat" cate o bucatica de placinta, in ciuda dojanei primite de la bunici sau mame?
Daca te-a cuprins nostalgia si ai o pofta nestavilita acum de placinta taraneasca cu dovleac, iata reteta, ca sa nu trebuiasca sa iti pui pofta-n cui!

Placinta taraneasca cu dovleac

Ingrediente pentru blat:

- 700 g faina;

- 25 g drojdie uscata;

- 350 ml lapte;

- 1 ou;

- 50 ml ulei;

- 20 g zahar;

- sare.

Ingrediente pentru umplutura de dovleac:

- un dovleac destul de mare (scade mult cand este calit);

- zahar;

- scortisoara;

- vanilie;

- sare.

Mod de preparare:

1. Se pune faina intr-un vas si se face o gaura in centru. Drojdia se acopera cu putin lapte cald si se lasa putin la inmuiat, apoi se toarna in centrul vasului cu faina, se amesteca si se adauga si restul ingredientelor. Aluatul trebuie sa fie elastic. Se lasa sa isi mareasca volumul circa 30 de minute. 

2. Intre timp, cat aluatul zace, se prepara dovleacul. Se curata de coaja, se taie in bucati mai mici si se da prin razatoare. Se pune intr-o tigaie cu foarte putin unt, se adauga zaharul si se amesteca bine. Se lasa pana se inmoaie, iar la sfarsit se adauga scotisoara, sarea si vanilia, ca sa isi pastreze aroma. Se lasa la racit complet inainte de a-l adauga la placinta.

3. Aluatul se imparte in parti egale si se intinde in foi subtiri. Acestea se ung cu putin ulei, apoi se adauga peste ele umplutura facuta mai devreme. Se ruleaza foile si se asaza intr-o foaie tapetata cu hartie de copt. Daca vrei sa capete o nuanta mai apetisanta, unge-le cu ou batut, cu ajutorul unei pensule. Se pun rulourile in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius si se lasa pana se rumenesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu