Ciupercile sunt alimente foarte cautate de vegetarieni, de cei care tin cure de slabire si de un numar mare de consumatori in perioadele de post, avand avantajul ca pot fi gasite in orice perioada a anului.
Beneficiile ciupercilor pe care nu le cunosteai. Cum te ajuta sa ai o imunitate de fier
Ciupercile comestibile contin o serie de nutrienti benefici pentru
organismul uman. Unele ciuperci au o importanta farmaceutica si
terapeutica. Alte specii actioneaza favorabil asupra unor boli, fiind
folosite in terapeutica naturala. Virtutile curative ale drojdiilor sunt
cunoscute din vechime, dar si a unor specii mai mari.
Ciupercile sunt importante surse de fibre, vitamine si minerale
continand vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si
folacin (acid folic); minerale esentiale, intre acestea numarandu-se
potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier si fosfor. Dar cel mai
semnificativ este seleniul, care nu se gaseste in prea multe fructe sau
legume. Ciupercile sunt bogate si in antioxidanti. Cu un continut de
peste 80% apa si bogate in fibre, adaugarea ciupercilor la mesele
zilnice ofera satietate fara un aport caloric crescut.
O cana de ciuperci asigura organismului 50 de calorii din care
acesta isi poate extrage energia necesara. Aceasta calitate le
transforma intr-un aliment de baza in curele de slabire.
Fibrele din ciuperci joaca un rol deosebit de important in
prevenirea constipatiei si reglarea sistemului digestiv. Ciupercile
contin amidon care, odata ajuns in sistemul digestiv, este transformat
in hrana pentru bacteriile din colon, ajutand la mentinerea unui
intestin sanatos. Un compus (eritadenina) din ciupercile numite
''shiitake'' ajuta ficatul sa proceseze colesterolul.
Ciupercile ''Champignon'' (Agaricus bisporus), unele dintre cele
mai cunoscute ciuperci comestibile, aduc prin consumul lor semnificative
beneficii sanatatii. Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania
au descoperit ca doar cateva ciuperci au de 12 ori mai multa cantitate
de L-Ergothioneine (un puternic antioxidant), decat germenii de grau si
de patru ori mai mult decat ficatul de pui. In consecinta, au
capacitatea de a intari sistemul imunitar. L-Ergothioneine are efect
asupra substantelor instabile, care ataca permanent si vatameaza
membranele celulelor, cunoscute ca radicali liberi.
In acelasi timp, Universitatea Hanyang din Coreea de Sud a
descoperit ca ciupercile pot scadea riscul de cancer la san.
Specialistii sustin ca sansele de a dezvolta tumori mamare sunt cu atat
mai mici, cu cat consumul de ciuperci este asociat cu cel de ceai verde.
Nutritionistii, recomanda ciupercile in dieta si alimentatia femeilor,
dar si a barbatilor pentru a preveni cancerul de prostata. Prin faptul
ca are in compozitie iod, este benefica in functionarea glandei tiriode.
Cateva ciuperci albe contin o cantitate de potasiu mai mare decat o portocala, contribuind la reglarea tensiunii arteriale.
Ciupercile contin factori antibiotici naturali, ce pot lupta impotriva infectiilor.
O cura de 3-4 saptamani in care ciupercile nu lipsesc din
alimentatie poate face sistemul imunitar rezistent in fata frigului.
Vitamina D isi va reface indicele valoric necesar sanatatii dupa o
astfel de cura. Ciupercile sunt singurele alimente non-animale care
contin vitamina D, iar vitamina B2 (riboflavina) din continutul
ciupercilor este benefica pentru piele deoarece imbunatateste calitatea
tesutului, iar vitamina B8 intareste firul de par si ii confera
stralucire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu