Beneficiile ciupercilor pe care nu le cunosteai

Ciupercile sunt alimente foarte cautate de vegetarieni, de cei care tin cure de slabire si de un numar mare de consumatori in perioadele de post, avand avantajul ca pot fi gasite in orice perioada a anului.

Beneficiile ciupercilor pe care nu le cunosteai. Cum te ajuta sa ai o imunitate de fier

Ciupercile comestibile contin o serie de nutrienti benefici pentru organismul uman. Unele ciuperci au o importanta farmaceutica si terapeutica. Alte specii actioneaza favorabil asupra unor boli, fiind folosite in terapeutica naturala. Virtutile curative ale drojdiilor sunt cunoscute din vechime, dar si a unor specii mai mari.

Ciupercile sunt importante surse de fibre, vitamine si minerale continand vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic); minerale esentiale, intre acestea numarandu-se potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier si fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se gaseste in prea multe fructe sau legume. Ciupercile sunt bogate si in antioxidanti. Cu un continut de peste 80% apa si bogate in fibre, adaugarea ciupercilor la mesele zilnice ofera satietate fara un aport caloric crescut.

O cana de ciuperci asigura organismului 50 de calorii din care acesta isi poate extrage energia necesara. Aceasta calitate le transforma intr-un aliment de baza in curele de slabire.

Fibrele din ciuperci joaca un rol deosebit de important in prevenirea constipatiei si reglarea sistemului digestiv. Ciupercile contin amidon care, odata ajuns in sistemul digestiv, este transformat in hrana pentru bacteriile din colon, ajutand la mentinerea unui intestin sanatos. Un compus (eritadenina) din ciupercile numite ''shiitake'' ajuta ficatul sa proceseze colesterolul.

Ciupercile ''Champignon'' (Agaricus bisporus), unele dintre cele mai cunoscute ciuperci comestibile, aduc prin consumul lor semnificative beneficii sanatatii. Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit ca doar cateva ciuperci au de 12 ori mai multa cantitate de L-Ergothioneine (un puternic antioxidant), decat germenii de grau si de patru ori mai mult decat ficatul de pui. In consecinta, au capacitatea de a intari sistemul imunitar. L-Ergothioneine are efect asupra substantelor instabile, care ataca permanent si vatameaza membranele celulelor, cunoscute ca radicali liberi.

In acelasi timp, Universitatea Hanyang din Coreea de Sud a descoperit ca ciupercile pot scadea riscul de cancer la san. Specialistii sustin ca sansele de a dezvolta tumori mamare sunt cu atat mai mici, cu cat consumul de ciuperci este asociat cu cel de ceai verde. Nutritionistii, recomanda ciupercile in dieta si alimentatia femeilor, dar si a barbatilor pentru a preveni cancerul de prostata. Prin faptul ca are in compozitie iod, este benefica in functionarea glandei tiriode.

Cateva ciuperci albe contin o cantitate de potasiu mai mare decat o portocala, contribuind la reglarea tensiunii arteriale.

Ciupercile contin factori antibiotici naturali, ce pot lupta impotriva infectiilor.

O cura de 3-4 saptamani in care ciupercile nu lipsesc din alimentatie poate face sistemul imunitar rezistent in fata frigului. Vitamina D isi va reface indicele valoric necesar sanatatii dupa o astfel de cura. Ciupercile sunt singurele alimente non-animale care contin vitamina D, iar vitamina B2 (riboflavina) din continutul ciupercilor este benefica pentru piele deoarece imbunatateste calitatea tesutului, iar vitamina B8 intareste firul de par si ii confera stralucire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu