Terapia naturala cu soare pentru psoriazisul si vitiligo

Psoriazisul si vitiligo, boli de piele cu incidenta crescuta in cazul carora medicii recomanda „terapia naturala cu soare”, atunci cand este posibil, sunt mai greu de tratat in sezonul rece. Din fericire, exista un laser-minune care suplineste din plin lipsa soarelui de afara, are efecte rapide si scuteste pacientii de tratament medicamentos.

Psoriazisul „loveste” 2% din populatia Romania, fiind o boala care afecteaza profund calitatea vietii. Boala poate debuta la orice varsta, afecteaza in mod egal si femeile, si barbatii, si presupune existenta unor leziuni eritemato-scuamoase tipice localizate pe scalp, coate, genunchi etc. Desi cauzele bolii nu sunt pe deplin elucidate, se cunosc o serie de factori declansatori: stresul, depresia, conflictele frecvente, traumastimele, infectiile si anumite medicamente.

Petele provocate de psoriazis, „uscate” de ultraviolete

Psoriazisul are o evolutie favorabila in timpul verii. In urma expunerii la ultraviolete, desigur, cu o protectie solara ridicata, pacientii au observat adeseori imbunatatiri pe propria piele in timpul sezonului cald. Razele ultraviolete sunt capabile sa suprime sau sa reduca semnificativ rata multiplicarii celulare care sta, de fapt, la baza aparitiei intregului proces patologic. 

De  asemenea, atmosfera mai umeda din timpul verii poate sa imbunatateasca si ea evolutia afectiunii, deoarece se stie ca daca tegumentele sunt uscate si apare deshidratarea, simptomele bolii se agraveaza.

Vitiligo genereaza complexe de inferioritate pacientilor

Vitiligo este o boala a pielii si mucoaselor, caracterizata prin prezenta unor pete albe asemenea cretei, in contrast cu pielea de culoare normala din jur. Atat femeile, cat si barbatii au acelasi risc de a face boala, iar la aproape jumatate dintre pacienti, boala debuteaza precoce, inaintea varstei de 20 de ani. Desi nu ameninta viata si nici nu afecteaza capacitatea de munca a pacientilor, vitiligo este perceputa ca o afectiune cu mare impact psihosocial, produce complexe de inferioritate si stigmatizeaza bolnavul, car se simte diferit. 

Vitiligo are o incidenta de 1,5% in tara noastra. 

„Se stie ca la baza acestei afectiuni se afla distrugerea melanocitelor, celule care produc pigmentul bun al pielii. Cauzele clare nu se cunosc, insa exista dovezi stiintifice conform carora tulburari ale imunitatii, mutatii genetice, unele infectii, stresul, conflictele si depresiile pot declansa vitiligo. La fel ca psoriazisul, vitiligo este o afectiune care beneficiaza de pe urma expunerii la razele ultraviolete, cu protectie solara”, explica dr. Florentina Zaharia, medic dermatolog la clinicile Biomedica si Bioderm, potrivir eva.ro.

Excilite, laserul care grabeste vindecarea si tinteste zonele bolnave

Din fericire, astazi exista aparate de fototerapie care pot suplini cu succes lipsa soarelui, ba chiar pot patrunde in zone in care soarele nu patrunde in mod natural (maini, coate, genunchi). Aparatul Excilite, pe care il gasesti in clinicile Biomedica si Bioderm din Bucuresti, ofera o terapie fotodinamica de ultima generatie si este standardul de aur in tratarea cu succes a psoriazisului, vitiligo si a eczemelor.

„Principalul avantaj al aparatului este selectivitatea lungimii de unda (308 nm), care permite interventii in zone delicate ale pielii, precum cea a fetei, minimalizand efecte secundare, precum eritemul si/sau arsurile.

Poate trata tintit suprafetele afectate de boala, fara a afecta tesuturile din jur, asa cum fac alte terapii fotodinamice. In cazul vitiligo, el actioneaza direct asupra melanocitelor, repigmentand tesutul afectat. Un alt avantaj al terapiei este faptul ca pacientii nu necesita tratament medicamentos”, adauga medicul dermatolog Florentina Zaharia. 

Rezultatele fototerapiei cu acest aparat se vad dupa 4-5 sedinte, mult mai putine decat in cazul altor aparate de fototerapie. Schema de tratament este personalizata in functie de afectiune, cu o durata si frecventa specifica afectiunii respective. Costul unei sedinte este de aproximativ 50-60 de lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu