Germenii si vlastarii sunt surse de sanatate si energie

Organismul are nevoie de multe vitamine, minerale, aminoacizi si acizi grasi esentiali, continuti in mare masura in germeni. De aceea, nutritionistii recomanda celor care si-au propus sa aiba o alimentatie sanatoasa sa o completeze si cu seminte germinate, consumate fie in salate, fie sub forma de suc, stors cu aparatul centrifugal sau in diverse retete de mancaruri sanatoase.
Germenii pot proveni de la fasole mung, trifoi, lucerna, boabe de soia, naut, grau, ridichi, broccoli etc. Iata cateva motive pentru a manca zilnic germeni si vlastari:

1. Continut ridicat de enzime
Expertii estimeaza ca germenii pot avea de 100 de ori mai multe enzime decat fructele si legumele crude. Enzimele joaca rol de catalizatori pentru toate functiile organismului. Acestea reprezinta elementele de baza pentru dezvoltarea unui intreg sistem sanatos.
2. Proteine pentru vegetarieni si vegani
Calitatea proteinelor din fasole, nuci, seminte sau boabe este imbunatatita atunci cand ele sunt incoltite. Proteinele isi imbunatatesc valoarea nutritiva dupa ce trec prin procesul de inmuiere si germinare. Aminoacidul lizina este necesar pentru preventia leziunilor herpetice si pentru mentinerea unei cresteri sanatoase a sistemului imunitar.
3. Aport ridicat de fibre
Continutul de fibre din fasole, nuci, seminte sau cereale creste substantial si el. Fibrele sunt critice pentru o buna digestie si pentru slabire. Ele se leaga de grasimile si toxinele din organism si ajuta la eliminarea acestora.
4. Vitamine naturale mai multe decat in fructe si legume
Aportul de vitamine este cu mult imbunatatit. Acest lucru este valabil mai ales de vitamina A , complexul de vitamine B, vitamina C si vitamina E. Continutul de vitamine poate creste uneori cu pana la 20 de ori mai mult in numai cateva zile de germinare. Cercetarile arata ca in timpul procesului de germinare germenii de fasole mung isi maresc aportul de vitamina B1 cu pana la 285%, vitamina B2 cu pana la 515% si niacina (B3) cu pana la 256%.
5. Aport semnificativ de acizi grasi esentiali
Continutul de acizi grasi esentiali creste si el in timpul procesului de germinare. Probabil ca acizii grasi esentiali sunt nutrientii cei mai neglijati, mai ales in contextul in care in ziua de azi inca se mai merge pe principiile dietelor low-fat si pe evitarea grasimilor din cauza cresterii colesterolului.
6. Germinarea imbunatateste absorbtia de nutrienti
In timpul procesului de germinare, mineralele se leaga de proteinele din fasole, seminte, nuci, cereale etc. si devin mai usor de folosit in interiorul organismului. Acest lucru este valabil in mod deosebit pentru mineralele alcaline precum, calciu sau magneziu si altele care ne sustin echilibrarea chimica din organism pentru slabire si o sanatate imbunatatita.
7. Alimente organice, fara E-uri si aditivi
Germenii sunt in fond cel mai de calitate aliment crescut local. In momentul in care le cresti chiar tu vei proteja mediul inconjurator si te vei asigura ca nici nu introduci in organism tot felul de pesticide, aditivi alimentari nocivi si alte chimicale daunatoare care te pot chiar ingrasa fara sa iti dai seama.
8. Germenii combat bolile, imbunatatesc sanatatea pielii si a parului
Germenii scad tensiunea arteriala, protejeaza impotriva bolilor de inima, regleaza glicemia, reduc colesterolul si implicit, riscul de infarct.
9. Este neutralizat acidul fitic
Acidul fitic se gasete in cereale, nucifere si leguminoase si se leaga de calciu, magneziu, zinc, cupru si fier si astfel mineralele devin mai greu de absorbit in organism. Prin inmuiere, acidul fitic este neutralizat.
Alaturi de neutralizarea acidului fitic sunt neutralizati si inhibitorii enzimatici.
10. Ofera energie si detoxifiaza la un pret mic
Energia pe care semintele, nucile, cerealele etc. o contin este si mai mare in urma procesului de germinare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu