Limba mielului, beneficii pentru sanatate

Limba mielului (Borago officinalis) sau mierea albinelor este o planta originara din Siria, dar se cultiva si in Europa Centrala si America de Nord. Este o planta medicinala folosita inca din timpurile medievale.

Florile de limba mielului
sunt comestibile, au un gust dulceag si se folosesc adesea la decorarea salatelor si deserturilor. Frunzele miros puternic a castravete si au un gust dulce-acrisor, cu o textura ce aminteste de cea a spanacului.

Totusi, pentru ca frunzele, pe masura ce cresc, capata peri aspri, intepatori, nu se pot folosi la gatit decat frunzele tinere. Acestea se oparesc si se taie fasii, apoi se gatesc precum spanacul si stevia. In bucataria spaniola se servesc cu usturoi si cartofi fierti. De asemenea, frunzele pot aromatiza bauturile, sosurile si preparatele fara sare.

Limba mielului are si proprietati vindecatoare. O infuzie de frunze si flori reprezinta un tonic general foarte bun, care stimuleaza adrenalina. Limba mielului este indicata in cazuri de stres, depresie si in tratamentul cu corticosteroizi. De asemenea reduce febra, tusea uscata, eruptiile si hidrateaza pielea uscata.

Iata cateva beneficii pentru sanatate ale limbii mielului:

1. Este o planta indicata in special femeilor datorita continutului ridicat de calciu si fier. Limba mielului este bogata in nutrienti: potasiu, zinc, vitaminele A, B si C, betacaroten si altele.

2. Uleiul din seminte de limba mielului este folosit pentru bolile de piele incluzand eczemele, dermatita seboreica si neurodermatita (urticaria). Este, de asemenea, folosit cu succes in caz de artrita reumatoida, contra stresului, sindromului premenstrual, diabet, deficit de atentie si tulburari de hiperactivitate (ADHD), sindrom de detresa respiratorie acuta, alcoolism, durere si umflare (inflamatie), si pentru prevenirea bolilor de inima si accidentelor vasculare cerebrale.

3. Limba mielului este folosita pentru insuficienta de adrenalina, pentru purificarea sangelui, pentru a mari fluxul urinar, pentru a preveni inflamatiile plamanilor si ca sedativ.

4. Limba mielului stimuleaza lactatia.

5. Toate partile plantei contin acizi grasi esentiali de tipul linolenic, de obicei in concentratie de 17-20%. Acidul linolenic este acid gras omega 6 care joaca un rol vital in sanatatea articulatiilor, imunizarea organismului, satanatea pielii si membranelor mucoase.

6. Limba mielului proaspata contine mari cantitati de vitamina C (acid ascorbic), la 100g de planta poti avea 35mg sau 60% din doza zilnica recomandata (DZA). Acest lucru face ca planta sa fie utilizata cu succes in tratarea febrei si a racelii.

7. Limba mielului contine un nivel ridicat de vitamina A (140% din DZA/100g) si caroteni. Ambii compusi sunt puternici anti-oxidanti si impreuna actioneaza ca scut de protectie impotriva radicalilor liberi de oxigen derivat si specii reactive de oxigen, adica joaca un rol important in procesul de imbatranire.

8. Planta are o cantitate considerabila de minerale precum fierul (41% din DZA/100g), calciu, potasiu, mangan, cupru, zinc si magneziu. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si fluidelor din organism, si ajuta in echilibrarea batailor inimii si presiunii sangelui. Manganul este folist de organism ca si co-factor pentru enzima antioxidanta superoxid dismutaza.

9. Limba mielului este o buna sursa de vitaminele din complexul B, in special de niacina (vitamina B3). Niacina ajuta la scaderea colesterolului.

10. Uleiul din seminte de limba mielului este eficient in tratarea dermatitei seboreice la bebelusi.

Modalitati de preparare

1. Infuzie de limba mielului
Se prepara din 2 lingurite de flori peste care se pune 250 ml apa clocotita. Se lasa timp de 10 minute acoperit dupa care se strecura. Se poate consuma 2-3 cani pe zi in retentii urinare sau in alte afectiuni descrise mai sus.

2. Macerat de limba mielului
Se lasa 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa la temperatura camerei pentru 8 ore dupa care se strecoara, se incalzeste putin si se pot consuma 2 cani din acestea pe zi.

3. Pulberea de limba mielului
Se obtine din toata planta care se macina cu rasnita de cafea. Se ia cate o lingurita, se tine sub limba 10 minute si apoi se inghite cu putina apa.

Precautii si contraindicatii

Poate provoca sangerari excesive la femeile ce sunt in timpul menstruatiei. De asemenea, nu este indicat consumul in cazul bolilor grave de ficat, poate agrava si mai mult situatia. In cazul unei interventii chirurgicale, cu cel putin 2 saptamani inainte si dupa, este interzis consumul acestei plante. Consumul excesiv de ulei din seminte poate scadea timpul de coagulare a sangelui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu