Ca zone de origine, putem aproxima Sardinia, Turcia, Algeria și
Liban, unde pătrunjelul apare ca plantă sălbatică. Pătrunjelul a ajuns
pe actualul teritoriu al României cu cel puțin 2000 de ani în urmă.
Romanii mestecau pătrunjelul în timpul orgiilor pentru a masca mirosul de alcool din respirație și, probabil, pentru a ajuta la digestie. Gladiatorii romani mâncau pătrunjel înainte de a intra în arenă.
Frunzele verzi sunt bogate în clorofilă şi în vitaminele A, C, B şi vitamina B12. De asemenea, pătrunjelul conține proteine, enzime, ulei eteric, histidină, un colorant numit apeină, şi săruri minerale precum fier, calciu, fosfor, potasiu, magneziu și cupru.
Beneficiile consumului de pătrunjel:
În zilele noastre, pătrunjelul este asociat aproape exclusiv cu
mâncărurile, însă în decursul istoriei a cunoscut și alte utilizări.
Vechii greci credeau că Hercule folosea pătrunjelul ca sursă a puterii
sale și, de aceea, ei obișnuiau să încoroneze câștigătorii diverselor
concursuri cu ghirlande din pătrunjel, ca formă de apreciere și cinstire
pentru Hercule. O altă utilizare pentru pătrunjel era hrănirea cailor
soldaților, despre care se credea că vor alerga cu mai multă viteză și
vor fi biruitori în final.
Romanii mestecau pătrunjelul în timpul orgiilor pentru a masca mirosul de alcool din respirație și, probabil, pentru a ajuta la digestie. Gladiatorii romani mâncau pătrunjel înainte de a intra în arenă.
Frunzele verzi sunt bogate în clorofilă şi în vitaminele A, C, B şi vitamina B12. De asemenea, pătrunjelul conține proteine, enzime, ulei eteric, histidină, un colorant numit apeină, şi săruri minerale precum fier, calciu, fosfor, potasiu, magneziu și cupru.
Beneficiile consumului de pătrunjel:
- stimulează sistemul nervos central.
- ajută la eliminare rapidă a alcoolului din organism.
- protejează organismul împotriva acțiunii nocive a gudroanelor din fumul de țigară, prevenind diferite afecțiuni ale aparatului respirator, de la bronșita cronică, la cancerul pulmonar.
- previne oxidarea colesterolului negativ (LDL) și depunerea sa pe artere.
- ține sub control tensiunea arterială.
- ajută la menținerea elasticității și a rezistenței pereților vaselor de sânge.
- previne formarea calculilor biliari.
- inhibă dezvoltarea virușilor hepatici.
- stimulează pofta de mâncare și activează digestia.
- combate greața, fiind de un real ajutor celor cu boli grave, care nu pot mânca din cauza stărilor de greață persistente.
- acționează ca un dezinfectant asupra cavității bucale, asupra căilor respiratorii medii și superioare.
- îmbunătățește digestia și normalizează flora digestivă.
- combate foarte multe specii de bacterii și de ciuperci parazite.
- stimulează producția de celule ale sistemului imunitar și le activează pe cele existente.
- reduce predispoziția spre crizele astmatice.
- favorizează fluidizarea și eliminarea secrețiilor bronșice.
- previne și combate nefrita, pielo-nefrita și cistita.
- mărește diureza, previne formarea calculilor renali (în special a uraților) și ajută la eliminarea celor existenți.
- ajută la restabilirea echilibrului hormonal.
- protejează plămânii și căile respiratorii, ficatul, intestinul și rinichii de radicalii liberi, de apariția mutațiilor și a cancerului.
- combate multe dintre reacțiile adverse ale citostaticelor și ale radioterapiei.
- inhibă dezvoltarea tumorilor pulmonare.
- stimulează fertilitatea.
- stimulează producerea de hormoni feminini și ajută la o bună funcționare a ovarelor.
- regularizează ciclul menstrual.
- elimină în mare măsura crampele și durerile menstruale.
- ajută la prevenirea și la stoparea osteoporozei, a căderii părului, a uscării pielii, a prolapsului uterin.
- previne și combate inflamarea finelor cartilaje din articulații.
- previne degenerarea ADN-ului și îmbătrânirea celulelor.
- combate radicalii liberi, care duc la îmbătrânirea prematură.
- cataplasma din frunze de pătrunjel proaspete, nefierte, ajută la oprirea lactației.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu