Sfaturi pentru un creier sanatos
Creierul nostru joaca un rol important in viata noastra de zi cu zi. In primul rand, ne asigura ca organismul nostru functioneaza eficient. Acesta are, de asemenea, un rol cu privire la modul in care ne efectuam sarcinile noastre zilnice. Aminteste-ti, comportamentul, emotiile, memoria si celelalte functii cognitive sunt toate legate de sanatatea creierului. Acesta este motivul principal pentru care trebuie sa avem grija de sanatatea noastra mintala.Urmatoarele sfaturi nu sunt valabile doar pentru cei care doresc sa isi imbunatateasca concentrarea si memoria sau pentru cei care se simt deprimati. Sfaturile sunt pentru toata lumea. Asadar, cum putem sa ne stimulam sanatatea creierului? Iata care sunt principalele 3 moduri prin care se poate face acest lucru:
1. Mananca alimentele cele mai potrivite.
Pe piata exista diverse produse alimentare care pot stimula sanatatea creierului nostru. Unele produse pot imbunatati concentrarea. Altele lupta impotriva depresiei. De exemplu, ciocolata neagra este cunoscuta pentru faptul ca imbunatateste functia creierului.
Cei mai buni nutrienti pentru creier sunt, indubitabil, grasimile sanatoase. Nu uita, creierul nostru este compus, in cea mai mare parte, din grasimi.
Ca atare, acesta functioneaza mai eficient oferindu-i un flux constant de grasimi sanatoase. Cele mai recomandate produse alimentare cu grasimi benefice creierului nostru sunt: pestele gras, cum ar fi somonul sau macroul, avocado, uleiul de nuca de cocos, nucile si maslinile.
Complexul de vitamina B, sau asa-numitele "vitamine fericite" sunt, de asemenea, valoroase pentru sanatatea noastra mintala. Aceste vitamine au diferite beneficii asupra creierului. De pilda, vitaminele B au un rol esential in producerea de serotonina, dopamina si acid gama-aminobutiric.
Acestea sunt neurotransmitatori care imbunatatesc starea de spirit si functionarea creierului. Vitaminele B6, B9 si B12 sunt legate de prevenirea declinului cognitiv. Cele mai frecvente surse de vitamina B sunt ouale, carnea, fructele de mare, produsele de soia si legumele cu frunze verzi.
2. Un intestin sanatos = un creier fericit.
Care este legatura dintre intestin si creier? Desi acestea sunt separate, ele pot comunica intre ele. Mai tii minte cand ai avut un stomac deranjat pentru ca erai anxios sau stresat? Da, creierul nostru poate trimite semnale catre tractul gastro-intestinal.
Mai mult decat atat, intestinul nostru este cunoscut sub numele de "al doilea creier", deoarece are milioane de neuroni in el. Intestinul nostru este capabil sa produca diferiti neurotransmitatori, cum este serotonina, de exemplu. Serotonina este "hormonul fericirii". Aproximativ 95% din totalul serotoninei este produs in intestinul nostru.
Pentru a avea un stomac sanatos si, prin urmare, un creier fericit, este esential sa consumam produse fermentate, cum ar fi legume cultivate.
3. Fa exercitii aerobice in mod regulat.
Fara indoiala, sportul este extrem de benefic pentru corpul uman. In timp ce conceptia tipica este ca sportul ne imbunatateste fizicul, deseori uitam ca aceasta activitate face minuni pentru sanatatea creierului nostru.
Exercitiile de aerobic declanseaza eliberarea unui factor neurotrofic derivat din creier (BDNF). Practic, BDNF are o multime de functii. Acesta stimuleaza neurogeneza (cresterea de noi celule ale creierului), sinaptogeneza (cresterea de sinapse) si plasticitatea sinaptica (capacitatea sinapselor de a se slabi sau intari). Toate aceste functii afecteaza in mod semnificativ capacitatea noastra de a invata si de a construi amintiri.
Exercitiile de aerobic cresc, de asemenea, fluxul de sange. Atunci cand exista un nivel crescut de flux sanguin, o cantitate suficienta de oxigen ajunge la creier. Cand creierul nostru devine suficient de oxigenat, el este mult mai capabil sa se concentreze si sa memoreze.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu