Ce trebuie sa stii despre o masea umflata

Ce trebuie sa stii despre o masea umflata

Umflarea maselei (abcesul dentar) este intotdeauna insoțita de o durere intensa, pulsatila la nivelul molarului, care se accentueaza la atingerea dintelui sau gingiei.

Durerea de la o masea umflata este mai intensa noaptea, dar devine insuportabila și in timpul mestecarii alimentelor sau in cazul consumului de bauturi prea reci sau fierbinți.

Pe langa simptomele descrise mai sus, abcesul dentar netratat la timp se poate asocia cu febra, cu stare generala nefavorabila, cu dureri de cap, lipsa poftei de mancare și respirație urat mirositoare.
Complicațiile abcesului dentar nu trebuie deloc neglijate, infecția de la nivelul dintelui putandu-se raspandi la nivelul capului sau putand afecta sistemele digestiv și respirator. De asemenea ganglionii de la nivelul gatului se pot inflama, devenind palpabili.

Daca infecția unei ajunge sa distruga nervul aflat in camera pulpara a maselei, practic infecția „devitalizeaza” dintele, astfel ca durerea este posibil sa dispara dupa un timp, daca pacientul nu reușește sa ajunga la medic. Atenție insa, daca durerea dispare, aceasta nu inseamna ca abcesul nu continua sa existe, distrugand progresiv țesuturile și expunand pacietul la pierderea molarului sau la una din complicațiile enumerate mai sus. De aceea, chiar daca o masea umflata devine asimptomatica, vizita la medicul stomatolog nu trebuie intarziata.

La prima vizita in cabinet, medicul inspecteaza țesuturile și intreaga cavitate orala, apoi va trimite pacientul sa efectueze o radiografie dentara. In funcție de rezultatul imagistic, se poate deschide camera pulpara și curața canalul molarului sau se poate face o mica incizie la nivelul gingiei pentru a drena puroiul. Odata deschisa camera pulpara, medicul poate realiza un tratament ce se poate intinde pe parcursul a mai multor saptamani, pana cand infecția a fost complet tratata. In cazurile grave se poate scoate dintele.

Pe parcursul saptamanilor de tratament al radacinii, pacientului i se recomanda o igiena riguroasa a cavitații orale și, la nevoie, pot fi administrate antiinflamatoare ca ibuprofen, ketoprofen etc. Radacina poate fi lasata deschisa pentru a ieși puroiul, motiv pentru care este posibil ca pacientul sa simta un miros neplacut sau un gust amar in gura. Daca este cazul, stomatologul va prescrie și un tratament cu antibiotice pentru 5-7 zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu