Buruieni banale care vindeca cele mai grave boli
Majoritatea oamenilor sunt de acord ca buruienile pot cauza mari pagube in gradina. De exemplu, buruienile invadatoare precum Sorgul si iarba Cogon se intind cu repeziciune si inabusa restul florei de mica inaltime. Buruienile parazite care depind pentru subzistenta de o gazda, precum Cuscuta si iarba vrajitoarei(Striga), sunt inca si mai distructive.Apoi desigur sunt buruienile nocive precum Iedera otravitoare si Otetarul otravitor, care contribuie la putine lucruri, cu exceptia ingrijorarii printre parintii cu copii mici. Aceste sunt plantele care merita sa fie numite “buruieni”.
Totusi o multime de plante care sunt numite buruieni, merita prea putin acest nume. Unele dintre ele, precum spanacul salbatic (Chenopodium), poseda radacini puternice, patrunzatoare care aduc azotul si oligoelementele binefacatoare din subsol catre suprafata. Alte plante, precum cele prezentate mai jos, poseda considerabile beneficii medicinale – cu mult mai multe de fapt decat orice produse farmaceutice.
Papadia
Gandeste-te de doua ori inainte de a arunca ultima papadie crescand in gradina ta. Aceste plante cu floarea galbena sunt una dintre cele mai bune surse de betacaroten ale naturii (din care este facuta vitamina A, antioxidantul esential) si mai sunt si bogate in proteine, minerale, vitamine si acizi grasi esentiali.
Fiecare parte a plantei de papadie – de la radacina la floare – este comestibila, iar consumul pe termen lung a fost pus in legatura cu o mai buna functionare cardiovasculara si hepatica, cu multiple beneficii digestive (este inclusiv un tratament pentru constipatie) si, datorita proprietatilor ei diuretice, ajuta la curatarea rinichilor. Alegeti acele fire de papadie nici prea tinere, nici prea batrane si cu floarea de un galben ‘viu’.
Urzicile
Oricine a fost atins de perii plantei de urzica poate intelege cu usurinta de ce au dezvoltat aceste plante o reputatie ca de buruieni nedorite. In realitate totusi, planta de urzica este o centrala energetica din punct de vedere nutritional. Radacinile si frunzele ei sunt bogate in fier, calciu si vitaminele A si K si a fost utilizata timp de secole in Europa pentru a trata slabiciunea intestinala, malnutritia, diarea si nenumarate afectiuni ale pielii. Mai mult, o lingura de suc proaspat de urzici luat de cateva ori pe zi s-a dovedit ca elimina acidul uric, un produs secundar al digestiei proteinelor care se acumuleaza in tesuturi si articulatii, ducand la afectiuni inflamatorii dureroase precum guta.
Brusture
Brusturele – planta aceea iritanta care isi agata constant tepii incarligati in hainele noastre pentru a-si raspandi samanta – este o alta buruiana cu inima de aur. De fapt, brusturele (incluzand toate subspeciile sale) este plin de fitochimicale ce poseda proprietati antibacteriene, anti-inflamatorii si antioxidante. In consecinta, brusturele este bun la tratarea afectiunilor pielii (in special acneea, eczemele si psoriazisul), problemelor cardiace si bolilor degenerative precum artrita si cancerul. Ca si papadia, brusturele mai ajuta si la digestie, prin stimularea secretiilor digestive.
Amarantul (stirul)
Desi in Occident stirul este privit in mod obisnuit ca o plaga, alte tari il recunosc ca o grâna vitala si o leguma frunzoasa. Precum quinoa si hrisca, semintele de amarant sunt fara gluten, o proteina completa si de asemenea si o fantastica sursa de fibra, fier, acizi grasi si numeroase oligoelemente. Consumul regulat al acestor produse de la amarant a fost aratat ca reduce colesterolul si presiunea sanguina, amplifica functionarea sistemului imunitar si trateaza o gramada de boli serioase, inclusiv cancerul. Frunzele de amarant, care sunt adesea fierte sau gatite la abur, sunt 90% digestibile atunci cand sunt gatite si poseda beneficii de sanatate similare altor plante frunzoase verzi precum kale, spanacul si brocoli.
Iarba grasa
Iarba grasa, mai numita si porcina, este inca o buruiana medicinala care este o sursa populara de nutritie in Lumea a Treia, in mare parte pentru ca propaseste pe soluri sarace. Potrivit cercetatorilor de la Universitate din Texas, San-Antonio, frunzele de Iarba Grasa (ce pot fi mancate ca leguma gatita), contin mai multi acizi grasi omega-3 decat orice alta planta comestibila, facându-le potrivite pentru imbunatatirea functionarii creierului si sistemului cardiovascular. Cercetatorii au mai descoperit ca Iarba Grasa contine de la 10 la de 20 de ori mai mult din antioxidantul inhibitor de cancer, melatonina, decât oricare alt fruct sau leguma testata!
Asa ca data viitoare gandeste-te de doua ori inainte de a-ti curata gradina de anumite ‘buruieni’!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu