Zeama sau moarea de varza murata sunt pline de vitamine si minerale

Zeama sau moarea de varza murata sunt pline de vitamine si minerale

 Pregatita in mod traditional, cu diverse ingrediente (marar, hrean etc.) varza murata dar și zeama sau moarea de varza murata sunt alimente pline de vitamine, minerale, acid folic, antioxidanti, cu numeroase efecte curative si revitalizante, care pot preveni și vindeca diferite boli.
    Varza murată este singurul aliment de natură vegetală în care se găsește vitamina B12 din belșug dar și minerale precum magneziu, potasiu, fier și iod. De asemenea, in compoziția de la zeama de varză murata se regăsesc o parte din vitaminele și antioxidanții prezenți în varza proaspătă, dar și microelemente, săruri minerale, fermenți și enzime apărute datorită procesului de fermentație.

    Pentru a-si pastra calitatile, varza murata, ca toate celelalte muraturi, trebuie obtinuta prin fermentarea acidolactica naturala, si nu conservata in otet. Scufundata in saramura preparata cu sare neiodata ori sare marina, varza se lasa la fermentat, de preferat in butoaie de stejar sau in borcane de sticla (nu folositi vase din aluminiu sau tabla zincata). Preparata astfel, varza murata contine:
- fibre alimentare (combat constipatia, detoxifica colonul)
- minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier, iod)
- vitamine (A, complex B, C, E, U)
- antiinflamatori – antioxidanti (intaresc sistemul imunitar)
- compusi anticancerigeni si hepatoprotectori
- acid lactic (reglator al microflorei intestinale)

Efecte terapeutice
- conține vitamina U si B12: vitamina U este o vitamina anti-ulceroasă ce protejeaza mucoasa tractului gastro-intestinal de formarea ulcerului si contribuie la tratarea ulceratiilor, iar vitamina B12 încetinește procesul de îmbătrânire, protejează sistemul nervos si împiedică pierderile de memorie
- luptă împotriva cancerului: un studiu finlandez a arătat că varza murată are chiar mai multe proprietăţi în lupta împotriva cancerului decat broccoli, varza cruda şi conopida. In timpul fermentatiei, produce o substanta numita isotiocianat, care previne raspandirea cancerului, in special al celui de san, colon, prostata, plamani si ficat.
- tratament pentru ulcer peptic: s-a dovedit că varza cruda si cea murata sunt o sursă excelentă de vitamina U, care reprezintă un tratament eficient in vindecarea ulcerului peptic
- imbunatateste digestia si curata intestinele: mineralele si fibrele alimentare pe care le contine sunt ideale in cazul mancarurilor grele. Alina durerile de stomac si le este de folos celor care au probleme cu constipatia.
- recomandată în curele de slăbire: pentru că stimulează arderea grăsimilor și normalizează apetitul
- previne aparitia bolilor cardiovasculare si a aterosclerozei: anumiti compusi scad concentratia colesterolului rau, impiedicand formarea placilor ateromice
- este indicata in cazul infectiilor respiratorii: vitamina C (continuta in cantitati generoase) are efect antioxidant, sustinut si de vitaminele A, E, precum si de zinc, calciu si potasiu
- intareste sistemul imunitar: fitochimicalele care se creaza in timpul procesului de fermentatie, sunt substante cu efecte antioxidante, care curata organismul de toxine, stimuleaza sistemul imunitar, regleaza metabolismul hormonilor si au efecte antibacteriene si antivirale
- este un aliment plin cu probiotice sănătoase: restabileste microflora intestinala in cazul persoanelor cu disbioza (alterarea florei intestinale) generata si de tratamentele cu antibiotice sau alte medicamente
- are efecte hepatoprotectoare prin sulforafanul pe care-l contine
- combate constipatia, intensificand detoxifierea organismului si protejarea ficatului
- in cazul persoanelor aflate la menopauza, atenueaza bufeurile, nervozitatea si aparitia prolapsului uterin (coborarea uterului in vagin), cancerului ovarian si a osteoporozei
- in sezonul rece, are efecte revitalizante, remineralizante, de crestere a rezistentei generale a organismului la agresiunea mediului
- combate oboseala fizica si psihica: intareste sistemul nervos si muscular prin vitamine, minerale etc.
- poate avea efecte benefice in cazul celor cu astm sau paradontoza
- contribuie la intretinerea tenului, prin fibre alimentare, fitonutrienti, minerale, vitamine
- stimuleaza detoxifierea trupului, incetineste procesul de imbatranire, intarzie aparitia ridurilor
- mentine stralucirea si sanatatea parului, precum si intarirea unghiilor

Contraindicatii:
    Persoanele care sufera de hiper- sau hipotiroidie trebuie sa consume cu precautie. Cei care nu au voie sa manance sarat trebuie sa gaseasca o alta metoda de preparare (pentru procesul de fermentatie se poate folosi zer, in loc de sare).

Despre zeama de varza murata
    Zeama de varză murată sau moarea de varză este lichidul rezultat din murarea verzei și este bogată în fermenți, enzime si microorganisme benefice organismului. Cele mai importante „ingrediente” care intra in compozitia de zeama de varză murată constau in vitamine (A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E), minerale (magneziu, fier, potasiu, iod) si acid lactic (probiotic natural ce inhibă micobii dăunători din intestin, restabilește microflora intestinală, ajută organismul să asimileze proteinele şi fierul, fortifică sistemul imunitar).

    Prezentăm câteva afecțiuni care pot fi ameliorate și combătute cu ajutorul moarei de varză:
- elimină pietrele la fiere: un litru de moare se amestecă cu 400ml de ulei nerafinat și sucul a 4 lămâi. Înainte de a începe tratamentul nu se mănâncă nimic timp de 24 de ore, după care se consumă câte 100ml la fiecare 25 de minute. Metoda poate provoca durere și diaree. După terminarea cantității de amestec se consumă ceai de mușețel și fenicul pentru 2 săptămâni, care se prepară astfel: 2 linguri cu semințe de fenicul râșnite se fierb 10 minute într-un litru de apă, se adaugă 2 linguri cu flori de mușetel, se acoperă cu capac și se stinge focul. Se lasă 25 de minute, se strecoară, iar peste plante se mai toarnă un litru de apă și se aduce până la punctul de fierbere. Se lasă la răcit, se strecoară și se consumă pe parcursul unei zile în loc de apă;
- gastrita cu aciditate scăzută, giardioza, litiaza renală și biliară: zilnic, timp de 2-3 săptămâni se consumă câte 150ml de moare, de 3 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă. În cazul litiazei renale se folosește moare fără sare;
- hemoroizi: se consumă 100ml de moare călduță, cu 20-30 de minute înainte de masă, de 3 ori pe zi. Dacă boala are ca simptom și hemoragia, se consumă un pahar, de 3 ori pe zi, alături de salată de varză murată;
- astenie, avitaminoză, depresie: deoarece contine si fier, se recomanda unul, doua pahare de moare sau zeama de varza pe zi, persoanelor care sufera de anemie, cat si celor care au stari depresive. Alta reteta: un pahar de moare se amestecă cu un pahar de suc de roșii proaspăt (nu din conserve), 150 ml apă plată, o lingură de miere și una de suc de lămâie. Se consumă câte un pahar din acest amestec, de 2 ori pe zi.
- diaree: se consumă un amestec din părți egale de moare și suc de roșii;
- constipație: se poate consuma o cană de moare în care s-a dizolvat 2 lingurițe de sare grunjoasă sau într-o cană de moare de amestecă o linguriță de drojdie de bere sau o linguriță de crușin și se încălzește ușor. Ambele preparate se consumă dimineața, pe stomacul gol. La nevoie, se poate repeta;
- detoxifiază și menține sănătatea ficatului: se consumă câte 100ml de moare, de 3 ori pe zi, între mese, timp de 6-8 luni. Se folosește moare fără sare;
- gastrită: se consumă moare ușor încălzită înaintea meselor principale, începându-se cu 100ml și se crește progresiv până când se ajunge la 2 pahare pe zi. Se folosește moare fără sare;
- răgușeală și dureri în piept: se consumă un amestec din părți egale de moare și apă plată, ușor încălzit, de 2-3 ori pe zi.
- diabet: se consumă o treime de cană de moare și apă plată, în proporții egale, cu jumătate de oră înainte de masă, de 3-4 ori pe zi, timp de 21 de zile. Procedeul se poate relua după 7 zile de pauză;
- intoxicația cu alcool: 3 căni de moare se amestecă cu 3-4 cepe tăiate mărunt, o lingură de pastă sau suc de roșii, sare, zahăr și piper după gust. Se bea inițial jumătate de pahat de amestec, și restul pe parcursul unei zile;
- ajută digestia: are efect digestiv. Înainte de masă se consumă jumătate de cană de moare, iar cealaltă jumătate se consumă în timpul mesei, cu înghițituri mici;
- ulcer: se consumă o cană, de 3-4 ori pe zi. Se folosește moare fără sare;
- obezitate, slăbit: accelerează arderile din organism, și, implicit, arderea grăsimilor și echilibrează apetitul;
- greață: se consumă 1-3 căni pe zi;
- oboseală: are efect neurotonic;
- circulație deficitară, febră: se consumă 1-2 pahare de moare pe zi;
- colesterol, arteroscleroză, hipotensiune: se consumă 3 căni pe zi, dimineața, la prânz și seara;
- cancer: previne cancerul la sân, colon dacă este consumtă regulat;
- sistem nervos, îmbătrânire, memorie: datorită vitaminei B12 încetinește procesele cauzate de îmbătrânire;
- impotență: se consumă de 2 ori pe zi câte o cană de moare sau varză murată;
- migrene, dureri de cap: se consumă 100ml de moare;

Reteta pentru varza murata
    Alege verze de dimensiuni medii, care nu sunt foarte, foarte îndesate. Curăţă-le de primele frunze, spală-le şi crestează-le sau scobeşte-le în dreptul cotorului. Înainte de a aşeza verzele, pune pe fundul butoiului nişte beţe de mărar uscat, iar printre acestea hrean, 2–3 foi de dafin, o mână de boabe de porumb şi câteva felii de gutuie pentru a-i oferi savoare şi a-i grăbi fermentarea.
    Saramura: la fiecare litru de apă se pune câte o lingură de sare grunjoasă şi ai grijă ca saramura să depăşească nivelul verzei cu 5-10 cm. Deasupra se pune un grătar din lemn peste care se aşează o piatră de râu, pentru a tine varza sub saramura. Apoi, din trei în trei zile, timp de două săptămâni, se pritoceşte pentru a nu deveni cleioasă şi pentru a nu capata un gust şi un miros neplăcut. Depoziteaz-o la temperatura camerei în această perioadă şi abia apoi o poţi muta în cămară sau în beci la rece.
    Pentru pritocirea verzei ai nevoie de un furtun şi o găleată. Se trage toata saramura prin furtun şi apoi se pune la loc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu