Topinambur, planta medicinala recomandata pentru diabet
La magazinele naturiste gasim tablete, capsule si tinctura de topinambur, iar în hipermarket-uri, putem cumpara tuberculi. Tratamentele se administreaza în doze destul de mici, dar efectele sînt surprinzator de puternice. Prima afectiune în care este indicat topinamburul este diabetul. Regleaza secretia de insulina si previne accesele de hipoglicemie, care preced boala.Cercetarile au aratat ca administrarea de topinambur duce la o scadere a valorilor glicemiei, dar si la o stabilizare a acestora, atît la persoanele sanatoase, cît si la cele care deja sufera de diabet de tip II. Curele cu comprimate se urmeaza conform instructiunilor si dureaza o luna de zile. O cura ceva mai lunga, de trei luni, este necesara în caz de diabet de tip I, pentru reducerea progresiva a dozelor de insulina. Tratamentul are si rolul de a preveni afectiunile cardiovasculare grave, care sînt principalul pericol în cazul bolii diabetice.
Topinamburul reduce si stabilizeaza tensiunea arteriala, fiind de folos hipertensivilor. Totodata, scade valorile colesterolului rau. Astfel, sînt diminuati mult factorii de risc ai aterosclerozei. Aceasta proprietate face ca topinamburul sa fie ideal în profilaxia infarctului si a accidentului vascular cerebral. Unul dintre efectele terapiei cu extracte de topinambur este si reducerea procentului de trigliceride din sînge.
Cel mai mare depozit de inulina din natura
Helianthus tuberosus sau topinambur este o planta medicinala si un aliment gustos. I se mai spune mar-de-pamînt, morcov-porcesc, nap porcesc sau para-iernatica. Are tuberculii asemanatori cu ai cartofului, dar cu contur neregulat, ca ghimbirul.
Ca planta, arata ca floarea-soarelui, cu care este ruda apropiata. Rizomii, partea pretioasa a plantei, sînt adesea folositi în industrie sau ca furaj, dar si ca medicament, substantele active din topinambur avînd rol în reglarea glicemiei, a colesterolului si a microflorei digestive.
Tuberculii de topinambur contin o cantitate de pîna la 20% substanta uscata, în care se gaseste din belsug un polimer al fructozei numit inulina. Mai contin fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, siliciu, zinc, proteine, pectine, aminoacizi, vitaminele B1, B2 si C. Tulpina si frunzele au în compozitie triptofan, leucina si beta-caroten (provitamina A).
Inulina este un polizaharid natural unic, cu 95% fructoza. În afara de topinambur, inulina se gaseste în radacinile de cicoare, papadie si ale altor plante, dar în cantitati mai mici.
Inulina are actiune benefica de la nivelul stomacului pîna la tractul gastro-intestinal, unde se absoarbe în sînge. Leaga o mare cantitate de substante care nu sînt necesare organismului, ajutînd astfel la eliminarea metalelor grele, a radionuclizilor, a colesterolului, a acizilor grasi, a diferitilor compusi chimici toxici. Inulina stimuleaza capacitatea de contractare a peretilor intestinali, ceea ce accelereaza curatarea organismului de toxine si reziduuri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu