Teoriile actuale despre Univers date peste cap
Pavel Kroupa este profesor de astrofizică la Universitatea din Bonn, Germania, unde conduce Grupul de Cercetare a Dinamicii şi Populaţiei Stelare. Interesele sale de cercetare includ natura materiei întunecate, precum şi dinamica planetară, stelară și galactică. Într-un articol foarte interesant apărut pe 25 noiembrie 2016 pe site-ul aeon.co, profesorul german pare că se îndoieşte de teoria oficială a existenţei materiei întunecate. Iată un rezumat al acestui articol:* Acceptarea materiei întunecate a influențat gândirea științifică despre nașterea Universului, evoluția galaxiilor și a găurilor negre și despre legile fundamentale ale fizicii. Cu toate acestea, chiar și în cercurile academice, există o mulțime de confuzie cu privire la materia întunecată.
* Argumentul modern pentru materia întunecată începe cu presupunerea că Universul este descris de ecuația câmpului din teoria relativităţii generale a lui Albert Einstein și de gravitația newtoniană (adică, gravitația așa cum o măsurăm pe Pământ) care ar fi valabilă în toate locurile şi în orice moment. În continuare, se presupune că toată materia din Univers a fost produs la Big Bang. Simulări pe baza acestui scenariu fac posibile predicții specifice cu privire la cât de repede se formează structurile cosmice, precum și mișcările de galaxii și de stele (în interiorul galaxiilor). Aceste simulări indică faptul că efectele gravitaționale din lumea reală trebuie să fie mai puternice decât o poate face materia pe care o cunoaștem; aşadar, trebuie să existe o materie întunecată, pentru ca Universul să fie explicabil.
* Profesorul Kroupa a făcut mai multe simulări despre dinamica galaxiilor-satelit care orbitează galaxia noastră, Calea Lactee. În mod normal, ne-am aştepta ca aceste galaxii-satelit să conţină o mulţime de materie întunecată (de la 10 până la 1.000 de ori mai multă decât materia normală). În timpul calculelor sale, profesorul Kroupa a făcut o descoperire uimitoare: simulările asupra existenţei galaxiilor-satelit nu necesitau prezenţa materiei întunecate! Doar materia vizibilă era suficientă pentru a explica aceste mini-galaxii.
* Bineînţeles că rezultatele publicate de profesorul german au fost criticate şi nu au fost acceptate de ştiinţa oficială. Dar totuşi, omul de ştiinţă a mai descoperit ceva: faptul că galaxiile-satelit ale Căii Lactee sunt distribuite într-un disc polar perpendicular orientării galaxiei noastre, lucru ce nu ar putea fi explicat prin prezenţa materiei întunecate. Din contra, modelele Universului în care domină materia întunecată prezic faptul că galaxiile-pitice ar fi trebuit să “cadă” în Calea Lactee din direcții aleatoare, deci ar fi trebuit să urmeze o distribuție sferoidală. Iar acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul marelui vecin al nostru, galaxia Andromeda.
* Desigur că profesorul german propune ca fizica actuală să renunţe la ideea existenţei materiei întunecate; dar această ideea ar putea părea prea îndrăzneaţă acum şi ar da o lovitură puternică fizicii oficiale…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu