Rodia, motive pentru a manca rodie mai des

Rodia, motive pentru a manca rodie mai des

Plina de bobite mici, rosii si acrisoare, rodia este un fruct care trebuie inclus cat mai des in dieta. Este adevarat ca trebuie sa te inarmezi cu rabdare ca sa cureti si sa mananci o rodie, dar efortul merita garantat. Iata ce beneficii are consumul de rodii:

1. Previne si incetineste progresul bolilor coronariene
Viitorul preventiei si tratamentului bolilor cardiovasculare nu se va gasi la farmacie, ci in acest fruct rosu. Un nou studiu a descoperit ca rodia previne progresia bolilor coronariene.

Ingrosarea progresiva a arterelor coronare duce la ateroscleroza. In mod remarcabil, extracul de rodie s-a dovedit eficient la:
- reducerea stresului oxidativ in cazul bolilor asociate cu inflamatia in artere.
- reducerea acumularii de lipide in muschiul cardiac, reducerea infiltrarii macrofagelor in miocard.
Studiu sugereaza ca rodia poate ajuta la desfundarea arterelor.

2. Sursa de vitamina C si alti antioxidanti
O singura rodie pe zi asigura 40% din doza zilnica recomandata de vitamina C pentru adulti, este bogata in acid folic si vitaminele A si E.
De asemenea, acest fruct contine de 3 ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu sau ceaiul verde.

3. Previne imbatranirea
O doza zilnica de rodie ar putea incetini procesul de imbatranire al ADN-ului, se arata intr-un studiu. Un extract din fruct, care includea atat miez cat si coja si seminte, a fost dat celor 60 de voluntari participanti la experiment, in fiecare zi, timp de o luna. Cercetatorii au monitorizat apoi activitatea substantelor chimice ale rodiei in corp.
Ei au descoperit o reducere semnificativa a deteriorarii celulelor creierului, muschilor si pielii.

4. Protejeaza rinichii
Noi cercetari au scos la iveala ca un extract din rodii protejeaza rinichii de toxine periculoase.

5. Protejeaza si regenereaza ficatul
Studiile au demonstrat ca sucul de rodii nu doar ca protejeaza ficatul dar ajuta si la regenerea lui.

6. Protectie antialergica
Rodiile sunt bogate in polifenoli, susbstante care pot reduce procesul biochimic asociat alergiilor.

7. Previne cancerul
Studiile au aratat ca substantele din rodie apara organismul de cancerul de san si de cel de plamani. In acelasi timp, fructul incetineste evolutia cancerului de prostata.

8. Scade tensiunea arteriala
In cazul celor care sufera de hipertensiune, cercetarile au aratat ca, daca beau zilnic 50 ml suc de rodie, tensiunea sistolica scade cu pana la 5%.

9. Combate sindromul metabolic
Sindromul metabolic este o combinatie de afectiuni care cresc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare si diabet. Cercetarile au scos la iveala ca rodiile ajuta la reglarea glicemiei, cresc sensibilitatea la insulina si lupta impotriva inflamatiei si a altor factori asociati sindromului metabolic.

10. Previne Alzheimerul
Un ingredient numit punicalagin ajuta la prevenirea inflamatiei care distruge celulele creierului in Alzheimer. Asa se arata intr-un studiu realizat de Universitatea Huddersfield din Marea Britanie. Inflamatia duce la distrugerea progresiva a unui numar tot mai mare de celule cerebrale, facand astfel ca boala sa evolueze, iar starea pacientilor sa se inrautateasca.

Cercetatorii spun ca pana cand se va realiza un medicament cu administrare orala, spre exemplu, consumul a cel putin 100 de ml de suc de rodie este benefic nu doar celor sufera deja de Alzheimer, ci si pentru a preveni boala.

De asemenea, conform studiului, punicalaginul din rodie (cu o concentratie mai mare in coaja fructului) ar putea fi util si in tratarea altor boli ca maladia Parkinson sau artrita reumatoida.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu