Intr-o gutuie se ascunde o adevarata farmacie
Intr-o gutuie se ascunde o adevarata farmacie, dau asigurari nutritionistii,
dar si specialistii in medicina naturista. Aceasta pentru ca,
fructele-vedeta ale toamnei tarzii concentreaza o gramada de substante
cu proprietati benefice pentru sanatate: potasiu, vitamina C,
antioxidanti, fibre alimentare, fiind indicata in ameliorarea digestiei,
scaderea indicelui glicemic si imbunatatirea vederii.
Gutuile sunt usor de digerat. Bogate in fibre alimentare, gutuile
stimuleaza peristaltismul si secretia de suc gastric, usurand digestia,
prevenind constipatia si protejand organismul de riscurile cancerului
colorectal. Fibrele alimentare continute scapa organismul si de
nesuferitul colestrol „rau“ – LDL – curatand arterele de depuneri. 100
de grame de gutui contin 2 grame de fibre alimentare.
Gutuile ajuta persoanele cu diabet. Pe langa faptul ca imbunatatesc
digestia, fibrele alimentare se absorb greu, ajutand la mentinerea
constanta a nivelului de zahar in sange.
Gutuile au proprietati anticancerigene. Studiile facute pana acum
au aratat ca fitochimicalele si polifenolii din aceste fructe ajuta la
prevenirea bolilor cardiovasculare, a astmului si diabetului.
Cercetarile mai sugereaza ca un consum regulat de gutui contribuie la
reducerea riscului in cancerele de colon si de plamani.
Gutuile pastreaza sanatatea inimii si imbunatatesc vederea. Coaja
gutuilor contine un antioxidant puternic numit quercetina care reduce
inflamatia vaselor de sange, fapt care ajuta inima sa functioneze la
parametri normali. Totodata, fitonutrientii si flavonoizii continuti
reduc din radicalii liberi din organism responsabili si de deterioararea
vederii.
Gutuile cresc imunitatea. Cuprul si fierul din fructe sunt
esentiale in formarea celulelor noi de sange. Deficienta de fier duce la
anemie si oboseala. Alte minerale continute sunt potasiul si magneziul.
Gutuile sunt bogate in vitamina C – 100 de grame de fructe continand 15
mg - vitamina care este de un real ajutor in ridicarea imunitatii
organismului si reducerea riscului de infectii virale, precum si in
vitamina B complex.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu