Fumul de tigara afecteaza limbajul si memoria
Fumătorii prezintă un risc de deces de trei ori mai mare comparativ cu cei care nu au fumat niciodată. Medicii atrag atenţia că fumatul a doar 10 ţigări pe zi dublează riscul de moarte, iar fumatul a 20 de ţigări zilnic măreşte riscul de 5 ori.Pe termen lung, fumatul poate duce la subţierea cortexului, o importantă regiune cerebrală, se arată în concluziile unui studiu făcut de către cercetătorii scoţieni.
Iată ce funcţii pot fi afectate
Cortexul este stratul exterior al creierului, unde au loc funcţiile cognitive esenţiale, cum sunt memoria, limbajul şi percepţia. Practic, toate funcţiile enumerate pot fi afectate, în timp, din cauza fumatului.
La cercetare au luat parte 244 de bărbaţi şi 260 de femei cu vârsta medie de 73 de ani. Din grup făceau parte nefumători, fumători şi persoane care renunţaseră la fumat. Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea McGill şi de la Universitatea din Edinburgh.
20.000 de fumători pasiv mor anual
Din păcate, chiar şi fumatul pasiv este periculos. Studiile arată că în Europa, aproape 20.000 de nefumători mor anual din cauza fumatului pasiv, majoritatea fiind expuşi acasă fumului de ţigară. Nicotina ajunge la creier în doar zece secunde. Acţionează direct asupra inimii, schimbă frecvenţa cardiacă şi tensiunea arterială.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu