Se infunda nasul atunci cand plangi?
Intotdeauna când plangi iti curge si nasul. Acest lucru se intampla deoarece lacrimile se scurg si in nas prin pasaje sau canale nazolacrimale. Nu este vorba despre o reactie alergica ci doar de lacrimile care se scurg pe obraji dar si in nas.In cazuri rare, la unii copii se poate intampla ca aceste canale lacrimale sa fie blocate sau subdezvoltate și de aceea se spune ca este cazul unor probleme anormale de structura a fetei și a craniului. In general o infectie poate produce blocarea canalelor nazolacrimale și in același timp apare si inflamatia sau edemul. In cazuri patologice poate sa apara și complicatii datorita unor tumori sau chisturi formate in aceste zone.
Principalele simptome care apar datorita blocarii canalelor lacrimale sunt durerea, vederea incetoșata, umezirea ochilor, lacrimarea excesiva, formarea mucusului, umflarea coltului interior al ochiului, producerea unor infectii și inflamatii repetate. Pentru tratamentul infectiei se folosesc medicamente antibiotice sub forma de picaturi pentru ochi. Infectia se poate depista prin aparitia secretiei ca un mucus de culoare albicioasa-galbuie la ochi.
Pasajul nazolacrimal permite trecerea lichidului lacrimal din coltul interior al ochiului in nas, unde o parte se pierde pentru ca se evapora, iar restul umezește mucoasa nazala mai mult sau mai putin in functie de cantitatea acestuia. Daca este in exces apare senzatia de curgere a nasului. Lacrimile ajuta la lubrefierea globului ocular dar și la curatarea ochiului, dar dupa ce au loc aceste procese ele se scurg prin punctele lacrimale de la nivelul coltului pleoapelor.
Daca apare o obstructie a canalelor nazolacrimale, se produc anumite simptome, care arata o astfel de situatie anormala, care poate trece neobservata la naștere. inroșirea ochiului, curgerea lacrimilor din coltul interior al ochiului pe obraz, aparitia unei secretii galbui sau a unui mucus la nivelul ochiului sunt semne clare a unei asemenea probleme de la canalele nazolacrimale, de la un ochi sau de la ambii ochi.
La copiii cu vârsta de un an daca este observata obstructia canalului nazolacrimal de catre medic nu trebuie lasata așa, o astfel de problema se poate rezolva mai ușor și uneori trece de la sine prin masaj special al sacului lacrimal. in anumite cazuri se aplica sub anestezie un sondaj al canalului nazolacrimal, spalarea acestuia și rezolvarea anomaliei. Prin acest procedeu nu ramân semne exterioare care sa afecteze chipul copilului și nici nu se va produce o stare de disconfort mare care sa-i creeze indispozitie. in cazuri grave medicul recurge la interventia chirurgicala.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu