Lupta impotriva imbatranirii organismului
Nu mai este nevoie sa va spuna specialistii ca pentru a va pastra vesnic tineri nu aveti voie sa va atingeti de alcool si de tigari. Dincolo de aceste recomandari exista o lista intreaga de alimenta cer lupta impotriva imbatranirii organismului si care contribuie la o stare de sanatate buna.ROSIILE
Rosiile sunt racoritoare si contin putine calorii, fiind consumate in cantitati mari in salatele de vara. Bogate in licopen, care protejeaza vederea si prostata, rosiile contin si compusi fenolici, vitamine si minerale, tot atatea elemente pretioase impotriva imbatranirii premature. Se recomanda taierea lor in ultimul moment pentru a nu se pierde nutrientii si servirea cu cateva picaturi de ulei de masline. Pot fi consumate si sub forma de suc sau fierte pentru a imbunatati absorbtia de licopen. Coaja nu trebuie in niciun caz aruncata, ea fiind cea mai bogata in antioxidanti.
USTUROIUL
Unul dintre alimentele recomandate de medicul francez este usturoiul, bogat in antioxidanti, vitamine, fibre, minerale si oligoelemente. El este eficient impotriva imbatranirii celulare (si a cancerelor si inflamatiilor) si, luat in cantitati mari, reduce riscul dezvoltarii de boli cardiovasculare si scade hipertensiunea arteriala. Antibiotic natural, acest condiment reduce si riscul de infectii, indeosebi ale bronhiilor. Cel mai bine este sa se consume cateii de usturoi cruzi, taiati marunt sau zdrobiti, cel putin unul pe zi. In caz ca se digera greu, se pot fierbe, relateaza francedimanche.fr.
SARDINELE
Sardinele au un bogat continut in omega 3, antiinflamator natural care face parte din acizii grasi indispensabili organismului. Pline de vitamine si minerale, ele sunt si un aliat pretios impotriva afectiunilor cardiovasculare, a stresului, depresiei, cancerului, bolii Alzheimer si artritei. Sardinele contin si proteine de buna calitate, care protejeaza masa musculara. In stare proaspata, este bine sa se consume totul in aceeasi zi. Scheletul lor are calciu, element care intareste oasele, cartilagiile si muschii.
CAFEAUA
Un alt aliment anti-age recomandat de Alexandra Dalu, medic si nutritionist anti-imbatranire, este cafeaua. Pe langa faptul ca insoteste placut intalnirile intre prieteni, cafeaua imbunatateste performantele fizice si intelectuale. In plus, contine antioxidanti care protejeaza impotriva afectiunilor legate de avansarea in varsta (boli cardiovasculare si cancere). Nu se recomanda un consum mai mare de patru cesti pe zi si nici dupa-amiaza sau seara, pentru a evita stari de nervozitate si probleme cu somnul. Medicul nutritionist ii sfatuieste pe amatori sa consume de preferinta cafea bio si arabica, care contin mai putina cafeina.
RODIILE
Rodiile intra si ele in categoria alimentelor care protejeaza impotriva imbatranirii. Bogate in vitamina C si antioxidanti (polifenoli), acestea sunt cei mai buni aliati intr-un regim antiimbatranire dintre toate fructele. Consumul lor reduce riscul de boli cardiovasculare, unele tipuri de cancer si tulburari neurologice. Este bine sa se aleaga fructele mai grele, semn ca sunt mai zemoase, care pot fi consumate ca atare sau sub forma de suc, presandu-le ca pe portocale.
LINTEA
Lintea este o leguminoasa deosebit de bogata in proteine, cu un semnificativ aport de vitamine, minerale si zaharuri „bune”, care reduc varfurile glicemiei. Ea contine fibre bune impotriva constipatiei si a colesterolului rau, constituind si un aliment care taie foamea. Lintea incoltita este si mai buna pentru sanatate, putand fi consumata in salata, cu hasma (ceapa frantuzeasca), mustar si patrunjel.
MANGO
Fructul mango este foarte bogat in betacaroten, vitaminele A si C, care asigura o piele frumoasa. Acest fruct exotic este un aliat eficient in lupta impotriva pagubelor provocate de radicalii liberi. El contine si vitamine din grupa B, vitamina E, fibre si minerale, iar vitamina A protejeaza vederea. Trebuie alese fructe coapte, care se recunosc dupa mirosul pronuntat degajat si prin coaja care cedeaza usor la apasare.
AFINELE
Afinele sunt fructe cu o cantitate record de antioxidanti (vitamina C, flavonoide), fiind eficiente in lupta impotriva imbatranirii organismului. Ele contribuie si la intarirea capilarelor sanguine si la elasticitatea pielii, previn riscurile de accidente vasculare si cardiace si cancerul. In plus, afinele ar ameliora si acuitatea vizuala si vederea nocturna. Se recomanda fructele tari, consumate ca atare sau zdrobite cu putin zahar.
OUALE
Ouale contin acizi grasi omega 3, indispensabili organismului, si avand proprietati antiinflamatoare. Ele furnizeaza si toti aminoacizii de care corpul are nevoie pentru a produce proteine, precum si vitamine (A, B5,E, B8, B12, B9 si D), minerale (fosfor, zinc) si antioxidanti puternici. Ouale biologice contin pana la de zece ori mai multe grasimi benefice decat cele provenite de la gaini din baterie. Se consuma proaspete si intotdeauna preparate termic.
MIGDALELE
Migdalele sunt si ele alimente recomandate impotriva imbatranirii. Fructele oleaginoase sunt bogate in omega 3, fibre, proteine vegetale, vitamine, minerale si alti antioxidanti. Ele contribuie la mentinerea colesterolului bun, la remineralizarea scheletului, are proprietati protectoare impotriva bolilor cardiovasculare, diabetului si hipertensiunii. Sunt recomandate migdalele tari, fara pete. Pot fi consumate in orice moment al zilei.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu