Leacuri cu mustar si hrean

Leacuri cu mustar si hrean

Cu aceste doua leacuri se vindeca astmul, reumatismul, nevralgiile


Nelipsite candva din farmacia gospodariilor taranesti, mustarul si hreanul au fost detronate de medicamentele moderne. Dar n-au disparut si, atata timp cat ne sunt la indemina, e bine sa le cunoastem proprietatile vindecatoare.

Iata cele mai cunoscute intrebuintari ale acestora:

1. Radacinile hrean rase se pun intr-un borcan pana se umple o treime. Se completeaza cu alcool alb de 80 de grade. Se lasa la macerat 8 zile, apoi se strecoara, presind amestecul printr-un tifon. Intern, se ia o jumatate de lingurita, de 3-4 ori pe zi, pentru tratarea tusei, guturaiului, gripei. Extern: se aplica pe zonele dureroase pentru tratarea reumatismului.

2. O radacina de hrean rasa se amesteca cu 4 linguri de miere si se lasa cateva minute la macerat. Se strecoara, iar siropul obtinut se amesteca cu resturile fierte. Se iau trei linguri pe zi in: astm, bronsita cronica, afectiuni ale cailor respiratorii.


3. Intr-un litru de vin rosu natural se pun 15 linguri de hrean ras. Se astupa sticla si se lasa la macerat 8-9 zile, dupa care se filtreaza. Se administreaza 3-4 linguri din acest vin tonic pentru imbunatatirea digestiei, stimularea si reglarea activitatii cardiace, contra anemiei si pentru prevenirea litiazei renale. Pe termen lung, este si tonic sexual.

4. O radacina de hrean rasa se amesteca cu otet de mere intr-o sticla. Se lasa la macerat intr-un loc cald, timp de zece zile. Otetul este folosit cu succes contra parezelor faciale, contra descuamarii pielii si a seboreei.

5. Intr-o cana de lapte cald se pun 1-2 lingurite de hrean ras. Acest preparat se bea pe stomacul gol, de 1-2 ori pe zi, pentru tratamentul reumatismului si gutei.

6. Intr-o basma se pun 2 lingurite de hrean ras. Se aplica pe zona fruntii atat timp cat nu apar arsuri. Este un leac clasic pentru sinuzita. Nasul se desfunda aproape instantaneu si incep sa fie eliminate secretii din abundenta, curatindu-se caile.

7. Mestecand hrean ras indelung, se amelioreaza parodontoza.


8. Pentru constipatie cronica: se iau zilnic 1-2 linguri de seminte intregi de mustar alb, pe stomacul gol, cu apa.

9. Bronsita, astm, pneumonie: se aplica o cataplasma cu faina de mustar negru pe zona toracelui. Cataplasma se prepara din 3-4 linguri de faina de mustar si apa, amestecate pana se obtine o pasta. Pasta se pune intr-un saculet, care se va aplica pe piele, atia timp cat suporta pacientul.

10. Dureri reumatice, nevralgii: in apa fierbinte din cada se pune un saculet cu 100-200 de grame de seminte de mustar negru. Se lasa circa 10 minute, dupa care se indeparteaza. Se fac bai generale de 10 minute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu