Leac pentru bolile de stomac, planta cu multe intrebuintari

Leac pentru bolile de stomac, planta cu multe intrebuintari

Arbust spinos cu fructe alungite roșii, dracila se întâlnește în zonele de deal și la marginea pădurilor. Cunoscută și sub numele de cătină de râuri, lemn galben, măcriș boieresc, planta are numeroase întrebuințări terapeutice.

Pentru uz medicinal, se recoltează fructele, frunzele, coaja, florile și rădăcinile. Planta are proprietăți antispastice, citostatice, tonice stomacale, febrifuge și diuretice.
Leac în bolile de stomac

Coaja de dracilă conține berbamină, un compus cu proprietăți antibacteriene. Studii recente arată că acest alcaloid reduce din intensitatea spasmelor musculare și ajută digestia. Dacă te confrunți cu balonare, constipație, arsuri stomacale, încearcă decotul de scoarță de dracilă, pe care-l obții dintr-o jumătate de linguriță de scoarță mărunțită la 250 ml de apă. Fierbi amestecul 5 minute și după ce s-a răcit îl strecori. Bei 1-2 căni pe zi, cu jumătate de oră înainte de mesele principale, până dispar neplăcerile. Leacul este de ajutor și în combaterea infecțiilor, precum cea cu Helicobacter pylori, bacterie care cauzează apariția ulcerelor și a gastritelor.
Suc pentru afecțiunile hepato-biliare

Ictereul și litiaza biliară pot fi prevenite și tratate cu suc de dracilă. Spală sub jet de apă rece 1 kg de fructe coapte de dracilă. Ține-le într-o sită la scurs și apoi pune-le în storcătorul de fructe. Mixează până obții un suc. Încălzește pe foc sucul, după care toarnă-l în borcane, peste care așază capacele, fără a le sigila. Fierbe-le la baie de aburi 20 de minute, dă-le deoparte și abia atunci închide-le ermetic. Ține recipientele în locuri răcoroase și întunecate. Sucul este valabil 3-4 luni. Ia câte 1 lingură de suc combinat cu o lingură de miere, de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale.
Tratează răceala și gripa

Pune într-un vas la fiert 5 linguri de fructe zdrobite de dracilă, 5 linguri de măceșe și 1 l de apă. Conținutul trebuie să fiarbă 2 ore, la foc mic. Strecoară și bea 1 ceașcă de amestec în fiecare zi, îndulcit cu miere. Ține tratamentul 7 zile.

Sfat

Dacă ai gingivită, mestecă scoarță proaspătă de dracilă.
Vin tonic pentru imunitate

Benefic pentru întărirea organismului și pentru energizare în caz de oboseală este vinul de dracilă. Într-un borcan, lasă la macerat 150 g de fructe zdrobite de dracilă și 500 ml de vin roșu. Ține recipientul într-un loc întunecat și agită conținutul în fiecare zi. După 30 de zile, filtrează și adaugă în lichidul obținut 200 g de zahăr. Ia câte 2 linguri de vin, înainte de masa de prânz, 21 de zile.
Alină durerile articulare

Potrivit unor studii efectuate de cercetătorii britanici, durerea și inflamația cauzate de artrită pot fi atenuate și chiar prevenite cu terapii naturiste. Printre plantele recomandate se numără și dracila. Peste 4 linguri de fructe toarnă 500 ml de apă clocotită. Acoperă recipientul și ține la infuzat 24 de ore. Strecoară și bea lichidul pe parcursul unei zile, cu înghițituri mici. Urmează cura 10 zile, apoi fă pauză 14 zile și reia tratamentul naturist.
Remediu în bolile de rinichi

Pune într-o sticlă umplută pe jumătate cu alcool de 35-40 de grade rădăcină de dracilă mărunțită. După ce recipientul s-a umplut, astupă cu dop și păstrează maceratul 20-30 de zile într-un loc însorit, apoi strecoară. Rachiul de dracilă este valabil 5 ani. Se administrează câte 1 lingură, de 2-3 ori pe zi, contra nefropatiei, insuficienței renale și a litiazei renale.

Atenţie!

Fructele de dracilă pot fi consumate doar când s-au copt. Când sunt crude, ele conţin alcaloizi şi, în doze mari, pot fi otrăvitoare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu