Iaurtul are un continut ridicat de calciu si proteine
Recomandat de nutritionisti, iaurtul are beneficii semnificative pentru sanatate.În orice dieta, iaurtul este un aliment perfect ca urmare a continutului de calciu si proteine. Un pahar de 150 de grame de iaurt are în medie 100 de calorii, 180 de miligrame de calciu (asigurand 20% din necesarul zilnic) si 5 grame de proteine (asigurand 10% din necesarul zilnic).
Iaurtul a fost consumat cu mii de ani în urma de popoarele din Orientul Mijlociu. Triburile razboinice mongole ale lui Genghis Han consumau iaurtul ca hrana si remediu, iar în India iaurtul era considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente.
În Muntii Rodopi din Bulgaria, traiesc cei mai multi oameni care ajung la varsta de 100 de ani, conform publicatiei The Guardian. Longevitatea lor se datoreaza, se pare, consumului regulat de iaurt (un bulgar consuma anual, în medie, aproape 30 de kilograme de iaurt). În 1908, iaurtul a început sa se raspandeasca în Europa ca aliment functional, cu beneficii pentru sanatate. Peste 30% din populatia globului consuma iaurt în mod regulat.
În pofida multiplelor beneficii ale iaurtului, studiile realizate recent arata ca Romania ocupa ultimul loc la nivel european din punctul de vedere al consumului de iaurt si al lactatelor în general. Conform statisticilor, un roman consuma în medie un produs lactat proaspat pe saptamana, fata de francezi - 5 produse pe saptamana, bulgari - trei produse pe saptamana si polonezi - doua produse pe saptamana.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu