Fierea pamantului este un remediu pentru bila lenesa
Ţintaura, cunoscută și drept fierea pâmântului, este una dintre cele mai folosite plante pentru detoxifiere, dar și în caz de infecții respiratorii sau febră.Cu o înălțime de 30 de centimetri, cu flori viu colorate, roz-violet, această plantă sălbatică crește în livezi, pe pajiști, pe malurile râurilor sau în grădini, fiind ușor de procurat. Florile pot fi culese spre finalul lunii septembrie. De la planta cu gust amar se culeg doar tulpinile cu frunze și flori, se fac mici buchețele care se pun la uscat, ferite de razele soarelui.
Planta tratează și alte afecțiuni
Fitoterapeuții recomandă țintaura pentru creșterea secreției biliare, regenerarea sângelui și activarea circulației. De asemenea, remediul mai este utilizat și pentru…
· …reglarea metabolismului, fiind indicat mai ales în cazul persoanelor obeze - se folosește minim 3 luni de zile și se asociază cu mișcarea.
· …combaterea febrei, specialiștii recomandă și tratamentele alternative pe bază de țintaură - datorită efectului său sudorific, aceasta având rol de reglare a temperaturii corpului.
· …scăderea febrei. Țintaura este una dintre cele mai bune plante cu efect febrifug. Remediile pe bază de țintaură (extract hidroalcoolic, infuzie, sirop) pot fi luate în stările febrile care însoțesc infecțiile respiratorii.
· …prevenirea hepatitei - deoarece previne răspândirea virusurilor, dar încetinește și procesul de evoluție al bolii, luată în fază incipient.
Prepară leacul potrivit
· Pulbere: se obține din planta bine uscată, macinată și cernută prin sita de făină. După aceea, se depozitează în borcănele de sticlă închise ermetic și se depozitează în locuri răcoroase, ferite de lumină. Pulberea se administrează de 3 ori pe zi, înainte de masă, cu puțină apă. Tratamentul trebuie urmat minimum 3 săptămâni pentru a da rezultate.
· Ceai: se fierb trei linguri de țintaură uscată, 5 minute, în 300 ml de apă. După ce se răcește, se strecoară și se bea înainte de masă. Poate fi consumat de-a lungul întregii zile.
· Vin: se amestecă 1 litru de vin roșu, cu 6 linguri de miere, 3 crenguțe de busuioc uscat și 6 linguri de țintaură uscată. Se pune amestecul într-un borcan închis ermetic și se lasă la macerat aproximativ 10 zile. Ulterior, strecori prin sită. Pentru stimularea bilei leneșe, se iau 2-3 linguri înainte de fiecare masă.
· Sirop: se pun la macerat 10 linguri de țintaură în 100 ml apă fiartă și răcită, peste noapte. Dimineața, se filtrează. Lichidul se pune deoparte, iar planta se fierbe câteva minute în 100 ml de apă. Se strecoară și se amestecă cele 2 lichide. Apoi se adaugă 100 g miere polifloră, se pune în sticluțe închise la culoare și se păstrează în locuri întunecoase și răcoroase. Se ia câte 1 linguriță dimineața și seara, înainte de masă.
Pentru stările febrile care apar în infecțiile respiratorii, se recomandă infuzia de țintaură. Aceasta se obține din 2 lingurițe de plantă adăugate în 250 ml de apă clocotită. Copiilor cu febră li se poate da sirop de țintaură.
Sfatul specialistului
Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, competență afitoterapie, tel. 0734 410 417
Bila leneșă este un sindrom frecvent în special la sexul feminin. Există nenumărate plante care stimulează secreția și excreția de bilă – păpădie, anghinare, sunătoare, rostopască, armurariu. Țintaura, în schimb, ameliorează simtomatologia în caz de bilă „leneșă“ prin stimularea activității vezicii biliare, îmbunătățirea digestiei, combaterea constipației, absoarbția gazelor și a toxinelor intestinale. În acelasi timp, previne apariția litiazei biliare și a crizelor de colecistită; are un efecte purificator și detoxifiant general deosebit de puternic, fiind utilă și în lupta cu kilogramele în plus.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu