Einstein si teoria intregului

Einstein si teoria intregului

Revista Time l-a desemnat pe Einstein Omul Secolului XX. Einstein a avut trei mari teorii cunoscute. Prima este Legea Specială a Relativității, formulată în anul 1905 și care a dus la fabricarea bombei atomice și a dezlegat misterul stelelor. A doua teorie este cea a Relativității Generale din anul 1915, care a adus în discuție plierea spațiului, Big Bang-ul și găurile negre.

Cea de a treia teorie a fost numită Teoria Întregului, care este considerată cartea de căpătâi a lui Einstein, cu toate că este mai puțin cunoscută.

S-a spus despre această teorie că este o încercare de a intra în mintea lui Dumnezeu. Cea de a treia teorie a lui Einstein a rămas neterminată. Ultimii 30 de ani și i-a petrecut în fața unei ecuații care avea o lungime de câțiva centimetri și care trebuia să explice toate fenomenele fizicii.

Totul, de la Creație, la supernove, atomi, molecule, ADN. Dacă ar fi fost descoperită, ar fi reprezentat realizarea supremă a peste 2000 de ani de investigații asupra naturii spațiului.

Deși au rămas multe întrebări fără răspuns, singura teorie care poate răspunde la câteva întrebări majore este cea a superstringurilor, definită în hiperspațiu decadimensional, 10 dimensiuni.

Această teorie poate oferi într-o zi informații despre ce s-a întâmplat înainte de Big Bang, dacă este posibil construcția unei mașini a timpului sau dacă putem găuri spațiul.

Această teorie este cea mai nebunească teorie care a cutremurat lumea matematicii și pe cea a fizicii. Astăzi, cunoaștem că întregul nostru univers este guvernat de patru forțe fundamentale, cea a gravitației, electromagnetică, nucleară slabă și nucleară tare.

Se cunoaște faptul că materia curbează spațiul din jurul ei, creând forța gravitațională. Să ne imaginăm că o furnică merge pe o bucată de hârtie mototolită. Insecta se mișcă când la stânga, când la dreapta. Am putea crede că forța gravitațională determină acest lucru. În realitate, spațiul gol este cel care o împinge.

În ceea ce privește crearea unei mașini a timpului cu care să efectuăm călătorii temporale, ecuațiile lui Einstein permit acest lucru. Dacă Universul s-ar roti, iar un individ s-ar roti în jurul Universului, el ar putea să ajungă înapoi înainte de momentul plecării sale.

O călătorie a întregului, ar putea susține ce se întâmplă să-ți ucizi un strămoș înainte să te naști. Este posibil ca Universul să se rupă în două, atunci când cineva modifică trecutul, râul timpului se bifurcă în două cursuri diferite. Dacă cineva s-ar întoarce în timp și l-ar salva pe președintele Kennedy de la asasinat, președintele este al altcuiva, nu a celui care l-a salvat, deoarece propriul trecut nu poate fi modificat. Din lumea din care vine el, salvatorul, Kennedy va fi mort.

În prezent, teoria superstringurilor s-a modificat și se vorbește despre a 11 a dimensiune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu