Chimicale care transforma carnea in pericol
Mancarea procesata poate creste riscul aparitiei cancerului intestinal. Agentia pentru Cercetare a Cancerului, din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, afirma ca 50 de grame de carne procesata pe zi pot creste riscul aparitiei cancerului intestinal cu 18%.
Exista trei agenti principali din carnea procesata care provoaca cancerul: fierul, care se afla in mod natural in carne; nitrozaminele,
care se formeaza atunci cand carnea este procesata; MelQx si PhIP,
chimicale care se formeaza in timpul gatirii. Fierul se gaseste in toate
tipurile de carne, acesta este absorbit cu usurinta de organism,
fiind o parte importanta din dieta oamenilor. O cantitate excesiva
poate creste riscul aparitiei cancerului, deoarece fierul actioneaza ca
un catalizator pentru formarea radicalilor liberi.
Nitrozaminele apar doar atunci cand carnea contine
nitriti sau saruri cu nitriti. Mancarea care contine cele mai multe
nitrozamine este cea afumata, cea proaspata sau fructele de mare.
Alimentele care contin cantitati moderate sunt granele, lactatele,
uleiurile, bauturile si vinul, ceea ce inseamna ca oamenii sunt expusi
constant la aceste chimicale.
Desi MelQx si PhlP se formeaza in timpul gatirii, concentratia de
chimicale este diferita in functie de metoda de gatire si de cat de bine
este gatita carnea. Agentia pentru Cercetare a Cancerului nu a
furnizat informatii despre riscul aparitiei cancerului in functie de
diferitele tipuri de carne procesata.
Unii fabricanti de carnati nu utilizeaza nitrati in procesul de fabricare, astfel consumatorii ar trebui sa aleaga doar produsele cu continut ridicat de carne si condimentate doar cu ierburi naturale, iar carnea nu ar trebui sa fie gatita excesiv.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu