Frunzele de mur lupta cu numeroase boli

Frunzele de mur lupta cu numeroase boli

Murul (Rubus fruticosus) este un arbust spinos ce creste in zone deluroase, la margini de padure, prin tufarisuri si pe coaste.
Poate atinge pana la 2 m, are ramuri indreptate in sus sau aplecate cu ghimpii puternici in forma de gheara si frunze cu 5 foliole inegale, cu dinti neregulati pe margine, mai deschise pe dos, cu peri pe nervurile principale si ramificatiile ei. Petiolul are ghimpi incovoiati. Florile sunt albe, grupate in raceme, cu petale mari. Fructele sunt polidrupe, negre brumate la maturitate, bine dezvoltate, dulci-acrisoare.

Atentie! Nu trebuie confundat cu murul de miriste (Rubus caesius) care creste in zona de campie pe razoare, pe langa garduri, pe marginea apelor, si ale carui frunze nu au proprietati terapeutice. Murul de miriste este mai putin viguros, cu ghimpi mici si desi, frunze cu 3 foliole (fata de 5 la rubus fruticosus), fructe mult mai mici si incomplet dezvoltate.

Substante active
Frunzele contin: tannin, flavonoide, acizi (malic, lactoizocitric, succinic, axalic, etc.), vitamin C aproximativ 40 mg%, inositol, etc
Fructele contin acizi organici, pectine, grasimi, pentozane, antociani precum crizantemina, acid folic, vitamin C, magneziu.

Indicatii terapeutice
1. Frunzele de mur au cea mai are putere tamaduitoare, ele avand proprietati dezinfectante, cicatrizante, reglatoare hormonale si antihemoragice.

Ele sunt folosite in:
- uz intern pentru combaterea colicilor, in boala diareica, in infectiile urinare, in inflamatii ale cavitatii orale si ale faringelui, impotriva bronsitei, diareei, a bolilor de rinichi, enterocolitelor, afectiunilor pulmonare
- uz extern in tulburari minore de insuficienta venoasa (gambe dureroase) si in hemoroizi

2. Fructele sunt depurative, racoritoare, usor astringente, laxative in stare proaspata si antidiareice in stare uscata; pe vremuri, fructele erau frecvent folosite pentru a trata bolile de gat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu