Cum putem scapa de negi

Cum putem scapa de negi

Negii nu sunt periculosi, dar sunt inestetici, mai ales atunci cand ii avem pe fata. Medicul dermatolog Viviana Iordache traseaza pentru Gandul cele mai eficiente cai prin care putem scapa de acele formatiuni cu aspect de conopida.

"Papiloamele virale si verucile vulgare  (popular denumite "negi", "negei") sunt leziuni ale pielii date de papiloma human virus. Negii sunt formatiuni benigne, dar extrem de neplacute. Aparitia lor este favorizata de scaderile de imunitate. Acestea pot sa fie fiziologice: sarcini, pubertate, varsta inaintata sau patologice: oboseala cronica, supraexpunere la ultraviolete, boli imunodeprimante. Confundati adesea cu alunitele, negii nu sunt periculosi", precizeaza dermatologul Viviana Ioradache pentru Gandul.

Tratamentul cunoaste doua etape:

1. Indepartarea leziunilor existente prin cauterizare. Manevra simpla, rapida, se face cu anestezie locala, cu crema sau prin injectare. Pentru leziunile multe si marunte, e de preferat anestezia cu crema, caci ne permite confortul pacientului cand avem de tratat zone intinse. Scopurile indepartarii: scaderea rezervorului viral, prevenirea ruperii, traumatizarii si suprainfectiei.

2. Prevenirea recidivelor prin cresterea imunitatii cutanate, incercam sa evitam factorii favorizanti printr-o medicatie specifica virozelor cutanate. "Verucile vulgare de pe zonele cu piele groasa (talpa, palma, genunchi) sunt date de fratii virusilor. Confundati usor cu bataturile, negii sunt adesea tratati gresit la pedichiura, manichiura. Uneori ii autotraumatizam incercand sa-i scoatem cu forfecute sau alte obiecte ascutite, pe care asa le si contaminam. In zonele cu piele groasa nu pot creste la suprafata, se infig in piele ca un piron si sapa. Cu cat ne prezentam mai tarziu la medicul dermatolog, cu atat trauma este mai mare, pentru ca in acest fel creste riscul de recidiva.

Atentie si la verucile periunghiale! Daca intarziem tratamentul, radacinile de sub unghie afecteaza cresterea acesteia pe viata”, subliniaza Viviana Iordache pentru Gandul.

Cum putem scapa de aceste formatiuni:

1. Indepartarea verucilor cu laser Vbeam. Metoda moderna si nedureroasa prin care se taie "alimentarea" verucilor, care se usuca netraumatic. In general, este eficienta mai mult pe leziunile noi si necesita mai multe sedinte.

2. Indepartarea verucilor prin crioterapie, cauterizare sau lasere de "ars". Metoda clasica, neplacuta, dar folosita atunci cand alte metode nu rezolva situatia.

Condiloamele acuminate sau verucile/ negii genitali sunt viroze luate exclusiv pe cale sexuala. "Sunt veri primari cu virusii care dau cancerul de col uterin, dar nu sunt aceasi, pentru ca epiteliul zonelor genitale difera de cel al colului uterin. E important sa fim atenti la purtatorii sanatosi care transmit boala, chiar daca nu arata leziuni active", precizeaza dermatologul Viviana Iordache pentru Gandul.

Sexul cu prezervativ ne fereste si de verucile genitale, nu numai de sarcina. "Tratamentul este chimic: podofilina, acid acetic. Ne se recurge la cauterizare decat daca metodele blande dau gres sau daca pacientul doreste sa incerce tratamentul intr-o singura sedinta. 

La persoanele cu imunitate proasta si contaminare cu tulpini oncogene HPV se pot face forme grave, chiar precanceroase sau canceroase. Consultatiile dermatologice si ginecologice sunt obligatorii. Nu sunt aceleasi tulpini de HPV care dau predispozitia pentru cancerul de col, dar fiind boli cu transmitere sexuala, care "nu se vad" la purtator, nu se poate exclude infectarea cu mai multe tipuri de microorganisme : virusi, microbi, paraziti etc. Aceste veruci /negi pot sa apara si in zona perianala, atat genital vulvar, cat si anal, doar prin simpla atingere a zonei infectate a partenerului, chiar fara un act sexual complet.

Indiferent de tulpina de HPV - cu tropism cutanat: negi, negei gat, axile, fata, talpi, cat si genital, HPV-ul nu pleaca din zona lui, dar nici nu se vindeca. Cine a facut, va mai face.

O atentie deosebita merita acordata negilor de pe fata, Papiloame virale si veruci plane. "Nu sunt deloc periculosi, dar sunt inestetici si putem ramane cu semne in urma unui tratament tardiv sau incorect. Demachiatul, scrubul, tratamentele cosmetice ii pot intinde. Zonele cu piele subtire, ca pleoapele, sunt greu de cauterizat. Asadar, prezentarea la medic ne poate feri de cicatrici”, concluzioneaza dermatologul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu