Teiul utilizat in tratarea aterosclerozei

Teiul utilizat in tratarea aterosclerozei

Teiul este un arbore cu o reala putere de vindecare, toate partile sale, frunzele, florile si lemnul avand valoare medicinala.
Lemnul de tei actioneaza in special la nivelul ficatului si a vezicii biliare. Aceasta permite ficatului sa filtreze mai bine toxinele din sange si ajuta vezica biliara sa secrete o cantitate mai mare de bila.

Avand o actiune sedativa si usor hipnitica, sudorifica si diuretica, florile de tei au fost folosite la tratarea spasmelor, tulburarilor digestive, insomniei, nevrozelor si deoarece actioneza asupra hipervascozitatii si hipercoagularii sanguine teiul este utilizat si in tratarea aterosclerozei.

Recent s-a descoperit ca florile de tei cresc rezistenta non-specifica a organismului, ele fiind un remediu excelent impotriva gripei si racelii, in special la copii. inca de la aparitia primelor simptome trebuie administrate 2 sau 3 cani de infuzie pe zi insa la copiii pana in 14 ani doza trebuie sa fie mai mica, de o cana pe zi. Infuzia cu ceai de tei scade tensiunea nervoasa, combate anxietatea, si ajuta la dormit.

Datorita efectului relaxant, in combinatie cu bioflavonoidele, ceaiul sau infuzia de tei este un excelent remediu pentru hipertensiune arteriala si tot din cauza acestui efect calmant este recomandat si pentru linistirea copiilor hiperactivi.

Substantele active din florile de tei
Pentru a obtine un potential maxim din punct de vedere al substantelor active, florile de tei trebuie culese imediat dupa inflorire, la 1-2 zile dupa ploaie, pe vreme insorita, si apoi trebuie uscate la umbra.
Florile de tei contin mucilagii, uleiuri esentiale, taninuri, glucozide, flavonoide, zaharuri, mangan si vitamine. Mucilagiile din florile de tei au efect emolient in contact cu membranele sistemului digestiv si de aceea sunt folosite pentru a trata probleme digestive ca indigestie, greata sau diaree.

Actiuni terapeutice
Lemnul de tei este folosit in ceai pentru a combate artrita, reumatismul, migrenele si calculii biliari si renali (dizolvant specific acidului uric). Este diuretic si coleretic ajuta la o mai buna eliminare a toxinelor din organism si poate fi folosit cu succes in lupta cu celulita
Ceaiul din flori de tei are efect:
- antidepresiv,
- euforizant,
- sedativ,
- antispasmodic,
- diaforetic, recomandate pentru fluidizarea sangelui si favorizarea circulatiei printr-o usoara vasodilatatie,
- datorita efectului asupra sistemului nervos si circulator florile de tei sunt folosite si pentru reducerea presiunii arteriale (in special a celei cauzate de stres),
- trateaza durerile de cap cauzate de stres si unele migrene,
- scade febra si favorizeaza transpiratia.
- combate formarea ridurilor si a cearcanelor
- diabet zaharat, obezitate

Prepararea ceaiului de tei
Pentru prepararea optima a acestui ceai, infuzati 15-30 g de flori intr-un litru de apa fierbinte. Beti 2 -4 cani de ceai pe zi dar nu mai mult, iar la copii o cana cu ceai de tei pe zi e suficient.

Lemul de tei, partea trunchiului care constituie inelele cele mai recente ale acesteia, contine xilen. Decoctul din lemn de tei, mai ales din ramurile mai tinere de doi ani amelioreaza hidropizia.

Ceai de tei - Uz extern
- Baile cu ceai din flori de tei sunt cunoscute pentru calmarea oboselii nervoase, insomniei si anxietatii. Fac minuni in cazul copiilor iritabili sau hiperactivi.
Prepararea ceaiului de tei pentru bai: se prepara mai intai o infuzie cu o cana si jumatate de flori intr-un litru de apa. Se filtreaza si se adauga infuzia in apa de baie.
- Ingrijirea pielii: ceaiul din flori de tei proaspat preparat poate fi folosit ca si lotiune pentru ten. Ceaiul de tei ajuta la regenerarea pielii. Deoarece florile de tei ajuta la reducerea inflamatiilor, ceaiul de tei este un remediu excelent pentru ochii umflati.

Precautii
Se recomanda 3 cani de ceai de tei pe zi, iar infuzia nu trebuie sa fie foarte concentrata. In doza foarte concentrata infuzia din flori de tei poate avea efect excitant asupra sistemului nervos si poate cauza insomnii.

Contraindicatii ale ceaiului de tei
Consumul excesiv de ceai de tei poate favoriza unele disfunctionalitati ale inimii, mai ales la persoanele cardiace, motiv pentru care acestora li interzice consumul acestui tip de ceai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu