Rubarba plina de proteine, fibre si minerale
Desi este o planta, de multe ori rubarba
este luata drept un fruct, si asta si pentru ca este deseori folosita
in prepararea deserturilor. Un lucru este clar! Beneficiile rubarbei
sunt incontestabile si, din pacate, prea putina lume ii acorda atentie! Rheum rhabarbarum –
denumirea stiintifica a rubarbei – este o planta veche, fiind folosita
in scopuri medicinale in China antica, iar astazi este un ingredient de
succes in prepararea tartelor-aperitiv sau a deserturilor fine. Ca
aspect, rubarba este o planta inalta, intepatoare si cu un gust amar,
iar tulpina acesteia (cunoscuta pentru culoarea rosie) este doldora de
proteine, fibre, minerale si antioxidanti.
Printre cele mai importante componente ale rubarbei: vitamina C,
vitamina K, un complex de vitamin B, calciu, potasiu, magneziu, proteine
si fibre. Rubarba contine o doza zdravana de antioxidanti – acestia
ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor si a afectiunilor si
intarzie procesul de imbatranire al organismului. Cunoscuti pentru
capacitatea de a neutraliza radicalii liberi din corp, antioxidantii –
ca luteina sau beta carotenul – protejeaza pielea si ochii de efectele
radicalilor. Poate cea mai importanta calitate a antioxidantilor este
prevenirea cancerului!
Pentru ca sanatatea inimii depinde in mare parte de nivelul
colesterolului din organism, afla ca rubarba ajuta la mentinerea
acestuia in limitele normale. Ba mai mult, rubarba poate spori nivelul
colesterolului bun, datorita fibrelor din compozitie, lucru care
contribuie la eliminarea toxinelor din vasele sangvine.
Fibrele, necesare bunei functionari a sistemului digestiv, sunt –
ai ghicit! – si ele parte din compozitia rubarbei, mai precis din
tulpina acestei plante.
Rubarba se numara printre alimentele cu cel mai jos index caloric,
fiind recomandata persoanelor care se lupta cu kilogramele in plus.
Aproximativ 100 de grame de rubarba proaspata numara doar 21 de calorii.
Minunat, nu? De asemenea, combinatia de componente indeamna
metabolismul sa functioneze la intensitate mai mare, arzand astfel un
numar mai mare de calorii. Beneficiile rubarbei sunt uimitoare, nu-i
asa?
Una dintre cele mai importante calitati ale acestei plante este
faptul ca protejeaza creierul, incetinind degenerarea neuronilor,
evitand instalarea unor afectiuni precum Alzheimer. Acest lucru se
datoreaza prezentei vitaminei K, care previne oxidarea celulelor
creierului si stimuleaza activitatea cognitiva. In plus, vitamina K are
grija de sanatatea oaselor, iar calciul si celelalte minerale transforma
rubarba intr-un aliat de nadejde pentru sistemul nostru osos.
Stiai ca beneficiile rubarbei sunt asa numeroase? Pune-o in cos
cand iti faci cumparaturile si incepe cu o tarta cu rubarba si capsuni, o
focaccia delicioasa cu rubarba sau adaug-o in smoothie-uri. Sau, reteta
noastra preferata, de sezon: compotul cu rubarba, miere si ghimbir.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu