Modalitati de folosire a bicarbonatului
Datorita proprietatilor sale chimice, bicarbonatul de sodiu este unul dintre principalele produse de curatenie, de igiena si de lupta impotriva mirosurilor dezagreabile din gospodarie. Complet solubil in apa si „bland" pe piele, produsul nu lasa reziduuri nocive in mediul ambiant.Bicarbonatul de sodium (NaHCO3) se gaseste in natura fie combinat cu carbonatul de sodiu, fie in sedimentele apelor stagnante (lacuri, ape subterane).
Mai este produs si de organismul uman, unde efectueaza functiuni de reglare a Ph-ului in sange, in saliva (protejand dintii de atacurile acizilor dezvoltati din descompunerea placii bacteriene) si pe mucoasa stomacului, unde amortizeaza actiunile sucurilor gastrice. In fine, la nivel de aparat respirator, bicarbonatul absoarbe bioxidul de carbon prezent in tesuturi si il transfera in plamani, de unde vine expulzat.
Utilizari multiple in gospodarie
Bicarbonatul de sodiu este un element bine cunoscut in orice gospodarie. Iata cateva dintre intrebuintarile sale:
1. Dezinfectant si demachiant. Este utilizat sub forma de lotiuni dezinfectnte in infectii, arsuri, etc. in cosmetica este folosit ca ca un excelent demachiant pentru curatirea fetei: se pune putin bicarbonate pe un tampon de vata pentru eliminarea impuritatilor ce astupa porii epidermei.
2. Suprafete lavabile si peretii. Adaugat la apa oxigenata si aplicat pe suprafete ce trebuie curatate, reuseste sa elimine orice fel de pete. Curata chiar si suprafata innegrita din spatele caloriferelor, folosind o bucata de material imbibat cu bicarbonat.
3. In baie. Bicarbonatul este o sursa fundamentala in mentinerea curateniei si igienei baii, fiind un bun dezinfectant impotriva germenilor si bacteriilor. Inainte de spalarea obisnuita a unei vane sau chivete, se recomanda stropirea si frecarea suprafetei cu pulbere de bicarbonat cu ajutorul unui burete, dupa care se limpezeste. Acelasi lucru se poate face si cu perdeaua din plastic a dusului, de pe care bicarbonatul elimina petele umede si eventualele urme de mucegai.
4. Diverse materiale si haine. Draperiile si perdelele, stropite cu pulbere uscata de bicarbonat de sodiu, isi regasesc culoarea naturala. La fel si cu piesele de imbracaminte, adesea patate de parfum sau deodorant. Asigurandu-ne in prealabil de rezistente culorilor la amoniac, pentru a face sa dispara haloul ce inconjoara petele galbui se acopera portiunea cu un amestec pastos de amoniac si bicarbonat, lasand apoi sa se usuce la soare. Apoi se trece la spalarea obisnuita a piesei respective.
5. Masina de spalat: o lingura cu varf de bicarbonat, in spatiul pentru detergent, inmoaie hainele respective si le dezinfecteaza.
6. Frigiderul: bicarbonatul este un perfect produs de curatire, evitandu-se astfel produsele chimice care ar putea veni in contact cu alimentele (2 linguri la ½ l apa).
7. Periuta de dinti: 1 lingura (25 g) la un pahar de apa pentru a garanta igiena protezei dentare si a periutei.
8. Miros neplacut: neutralizeaza mirosul neplacut daca se adauga si cateva picaturi de esenta parfumata in dulapiorul de pantofi.
9. Pieptanul si peria: se curata cu 2 linguri(50 g) de bicarbonat dizolvate in apa calda.
10. Paharele: nu ramane nici o urma de vin sau de calcar pe pretioasele pahare, daca se adauga o lingura (25 g) de bicarbonate in paharul umplut cu apa calda. Dupa limpezire, paharul isi va recapata stralucirea.
11. Ceramice si portelanuri: patele lasate pe aceste piese, indiferent daca sunt pretioase sau cele de fiecare zi, se pot elimina cu ajutorul unei paste din bicarbonate (3 parti) si apa (1 parte). Se freaca direct cu mana pe suprafata lor. Efectul pozitiv e dublu: asupra produsului din poretan, dar si asupra epidermei mainilor, ce devine moale si catifelata.
12. Covoare si mochete: se presara un strat uniform de bicarbonate pe covoare, mocheta sau pe suprafata unui fotoliu din stofa. Se lasa sa actioneze timp de 15 minute, apoi se aspira. in cazul neutilizarii indelungate sau a mirosului de fum de tigara sau de mucegai, se lasa produsul sa actioneze timp de 24 de ore. Un sistem valabil si pentru reactivarea culorilor tapiteriei mobilierului care, cu trecerea timpului, tind sa se decoloreze.
13. Calcar si mucegai. Pentru eliminarea urmelor de calcar sau mucegai de pe covoarele din plastic, de pe bateria dusului, de pe piesele sanitare si pentru redarea stralucirii vanei din baie, se procedeaza astfe: se formeaza o pasta cu 3 parti bicarbonate si o parte apa. Cu ajutorul unui burete, pasta se freaca direct pe suprafata de curatire.
14. Barbecue: cu o lingurita (5 g) de bicarbonat, sub forma de pasta (3 parti la o parte apa), se freaca grilajul si placa gratarului.
15. Plante: frunzele plantelor, indiferent daca sunt naturale sau false, trebuie pastrate curate. Se trece pe suprafata lor un burete moale, imbibat cu o solutie de apa si bicarbonat. Pentru eliminarea parazitilor de pe plantele naturale, se amesteca l lingurita de bicarbonate si 3 linguri de ulei de masline. Se varsa 2 lingurite din acest amestec intr-o ceasca de apa, se umple un vaporizator cu care se stropeste planta, evitand jetul direct pe flori. Se repeta operatiunea la fiecare 20 de zile.
16. Curatare legume si fructe. 90% din bacterii si pesticide raman pe legumele si fructele spalate cu apa de la robinet. Daca in apa se adauga bicarbonat de sodiu sau suc de lamaie, legumele si fructele se spala mult mai bine.
Remedii naturiste cu bicarbonat de sodiu
1. Pentru tuse: La un pahar de lapte se pune 1 lingurita de bicarbonat de sodiu. Laptele se bea fierbinte inainte de culcare.
Persoanele care nu suporta laptele folosesc solutie de bicarbonat de sodiu in apa -1 lingura de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apa.
2. Respiratie proaspata: se dizolva o lingurita de bicarbonat intr-un pahar de apa. Se efectueaza gargara cu acest lichid dupa care, in gura, ramane un gust proaspat si placut.
3. Durere de gat. Nimic nu ajuta mai bine la tratarea durerilor de gat decat clatirea cu solutie de bicarbonat de sodiu (gargara) - 2 lingurite la 1 pahar de apa calda. Bicarbonatul de sodiu umezeste mucoasa gatului. Clatirile se efectueaza de 5-6 ori pe zi.
4. Guturai: solutia de bicarbonat de sodiu se foloseste sub forma de picaturi pentru nas. Daca va curge nasul abundent, efectuati spalaturi nazale - picurati in nas cateva pipete de solutie si peste un niinut curatati nasul. Procedura se repeta de 2-3 ori pe zi.
5. Conjunctivita: se spala ochii cu solutie de bicarbonat de sodiu. Dar sa tineti minte ca nu se poate sa folositi acelasi tampon de vata de 2 ori.
6. Ulcer. Bicarbonatul neutralizeaza surplusul de acid din stomac. Iata de ce bicarbonatul a servit drept leac contra ulcerului multi ani. Dar folosirea lui prea des da un efect invers: se mareste cantitatea acidului secretat in stomac. Mai mult decat atat, la interactiunea bicarbonatului cu acidul se degaja bioxid de carbon, care bombardeaza peretii subtiati ai stomacului, ducand la alte ulceratii. Este de dorit sa utilizati bicarbonat de sodiu cat mai rar, doar cand nu aveti alte medicamente la dispozitie.
7. Aritmie. Bicarbonatul de sodiu se foloseste in medicina ca substanta antiaritmica. Un atac de cord se poate opri administrand 1/2 lingurita de bicarbonat.
8. Tensiune mare. Bicarbonatul ajuta la hipertonie datorita faptului ca activeaza eliminarea intensiva a lichidului si sarurilor din organism si scade tensiunea arteriala. 1/2 lingurita de bicarbonat consumata impreuna cu medicamentele da posibilitatea micsorarii dozei acestora.
9. Rau de masina. Bicarbonatul de sodiu este un mijloc eficace contra raului de automobil. Este important sa nu uitati sa luati la drum praful de bicarbonat.
10. Pierdere de saruri cauzate de voma si diaree, febra indelungata cu transpiratii. Pentru restabilirea pierderii lichidului din organism se prepara solutie de bicarbonat de sodiu si sare. Reteta este simpla : 1/2 lingurita de bicarbonat si 1 lingurita de sare la 1 litru de apa foarte calda. Se bea cate 1 lingura la fiecare 5 minute.
11. Panaritiu. Incepeti tratamentul imediat ce simtiti durere pulsanta. Pregatiti o solutie de 2 linguri de bicarbonat la 1/2 litru de apa fierbinte, in care tineti degetul timp de 20 minute. Repetati procedura de 3 ori pe zi si infectia va disparea repede.
12. Dureri de dinti. Clatirea cavitatii bucale cu bicarbonat de sodiu ajuta contra durerilor de dinti. Este deosebit de eficace contra inflamarii periostului. Clatiti gura de 5-6 ori pe zi, astfel puteti evita interventia chirurgicala.
13. Albire dinti. Inmuiati un tampon de vata in bicarbonat de sodiu si stergeti dintii pana ce petele galbene vor disparea. Rezultatul se vede chiar si dupa o singura spalare.
14. Neutralizarea transpiratiei. Bicarbonatul de sodiu nu opreste eliminarea transpiratiei, dar neutralizeaza acizii ei. Dupa cum se stie, in unii acizi din sudoare se dezvolta bacterii care dau transpiratiei un miros neplacut vara, sau inainte de antrenamentele sportive e bine sa stergeti regiunea axilara cu un tampon de vata, inmuiat in solutie de bicarbonat de sodiu, si mirosul neplacut nu va mai aparea toata ziua.
15. Intepaturi insecte. Solutia de bicarbonat de sodiu preparata dintr-o 1/2 lingurita la 1 pahar de apa, ne va ajuta sa ne tratam de intepaturile insectelor. Daca ungem locul intepat de cateva ori pe zi, inflamatia dispare. Mai mult, bicarbonatul nu da voie microbilor sa patrunda in rana.
16. Picioare obosite si umflate. Dupa o zi de lucru putem trata picioarele obosite si umflate cu o solutie din 10 litri de apa si 5 linguri de bicarbonat de sodiu. Dupa 15 minute de odihna placuta, cu picioarele in solutia calda, veti putea dansa toata noaptea.
17. Negi: trebuie sa-i ungeti cu pasta din bicarbonat cu ulei de ricin de 2-3 ori pe zi si sa aplicati un pansament.
18. Pinten osos: la 3 litri de apa calduta se pun 500 g de bicarbonat de sodiu. Se "oparesc" picioarele, turnand apa fierbinte de cateva ori, timp de 30 minute. Apoi se pun picioarele pe un rolator de lemn cu spini si se rotesc rolele acestuia cu piciorul, schimband picioarele din timp in timp. Se repeta la 2-3 zile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu