Frunzele de capsun protejeaza inima si vasele de sange
Fructele de capsun sunt o sursa important de vitamina C, potasiu, acid folic si magneziu. Flavonoidele din capsuni protejeaza inima si vasele de sange, contribuind la prevenirea bolilor cardiovasculare si a imbatranirii. In plus, par sa aiba un rol in prevenirea cancerului.
Alaturi de fructe, de la capsun se mai folosesc frunzele si
radacinile din care se pot prepara diverse infuzii cu efecte diuretice
si antiinflamatorii. De retinut ca frunzele se recolteaza dupa ce se
culeg fructele, dupa care se usuca si se pastreaza in saci de hartie. O
alta metoda de pastrare este rasnirea fina dupa uscare si depozitarea
intr-un borcan de sticla inchis ermetic si tinut la intuneric pentru ca
frunzele sa nu-si piarda proprietatile.
Consumul de infuzie de frunze de capsun este recomandat in caz de
reumatism, guta, astenie, parazitoze intestinale, constipatie, hemoroizi
sau hipertensiune arteriala. Totodata, compresele cu infuzie din
frunze, ca si decocturile din radacina de capsun sunt eficiente in
tratamentul herpesului. O infuzie se prepara dintr-o lingura de frunze
uscate la o cana cu apa fierbinte. Se acopera si lasa timp de 5 minute
la infuzat dupa care se bea. Cantitatea indicata este de doua cani pe
zi.
Ca tonic digestiv, frunzele pot fi utilizate doua lingurite
dizolvate in putina apa, baute dimineata pe stomacul gol. Gargara cu
infuzie de frunze de capsun combate tusea si ajuta expectoratia. In
plus, prin efectul antiiinflamator puternic protejeaza articulatiile de
efectul degenerativ. Ceaiul din fruze de capsun are proprietati
dezinfectante si este recomandat si in bolile de rinichi sau ficat. Din
20 de grame de frunze la un litru de apa se poate pepara un decoct din
care se pot bea 3-4 cani pe zi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu