Cum scapam de sindromul colonului iritabil

Cum scapam de sindromul colonului iritabil


Sindromul colonului iritabil sau colopatia determină dureri sau disconfort abdominal, crampe, diaree sau constipaţie. Afecţiunea este mai frecventă  în a treia şi a patra decadă de viaţă, în special la femei, şi se situează pe a doua poziţie în ierarhia cauzelor de absenteism la serviciu, după răceală.

Simptome
Durere abdominală ce variază ca intensitate şi frecvenţă de la balonare  până la crampe abdominale dureroase. Durerea apare de obicei după mese, împreună cu distensia, şi se reduce după câteva zeci de minute.
Dificultăţi în eliminarea scaunului în perioadele de constipaţie.
Constipaţia este urmată de diaree şi durează 2-3 zile. Poate apărea o falsă diaree, un scaun lichid de iritaţie colonică. Scaunele diareice apar ocazional, adesea sub forma unor scaune imperioase, matinale sau la emoţii, înainte de examene.
Balonarea este frecventă în sindromul de colon iritabil, fiind localizată difuz sau în anumite zone ale abdomenului.
Regurgitare excesivă, greaţă, reflux gastroesofagian. Mulţi pacienti reclamă senzaţia de plin, balonare, disconfort şi devin incomodaţi de propriile haine.
Senzaţia de plin după ingestia unei cantităţi mici de mâncare.
Alte simptome asociate sindromului de colon iritabil sunt somnolenţa continuă, durerile de cap şi de spate, micţiunile frecvente, urgenţa de a urina şi gustul neplăcut în gură.

Stresul şi oboseala agravează sindromul colonului iritabil

Adesea aceste tulburări se ameliorează în perioadele de repaus fizic şi psihic şi se agravează în perioadele de surmenaj şi griji intense.
Factorul psihic este esenţial în declanşarea simptomelor în 70% din cazuri. Stresul psihic, situaţiile conflictuale, surmenajul, sensibilitatea crescută declanşează o reacţie fiziologică intestinală exagerată. De asemenea, administrarea îndelungată a medicamentelor ca penicilina şi alte antibiotice creează o predispoziţie către apariţia colonului iritabil, deoarece acestea distrug bacteriile benefice ce protejează sistemul digestiv. În plus, alimentaţia neraţională, tutunul şi alcoolul sau sedentarismul joacă un rol important în disconfortul intestinal.


Alimente interzise

alcoolul
cafeina din cafea, ceai negru, cola şi ciocolată
nicotina
alimentele care balonează: fasolea, broccoli, varza şi merele
alimentele bogate în lactoză: lapte, brânză sau smântână
alimentele condimentate
citricele cu conţinut crescut de acid
alimentele grase: şuncă, unt, ulei
băuturile carbogazoase
guma sau dulciurile cu conţinut crescut de îndulcitori artificiali (sorbitol)


Plante care înlătură simptomele colopatiei

Fitoterapia oferă o alternativă eficientă de tratament al colonului iritabil, acţionând asupra factorului psihic delanşator, prin plante sedative, calmante, dar şi asupra simptomelor, prin fitocomplexe cu rol antispastic şi reglator al tranzitului intestinal.
Produsele naturale, capsule şi tincturi, pe bază de frunze de măslin, mentă, volbură, valeriană, sunătoare, obligeană, lavandă, scorţişoară au atât proprietăţi calmante, sedative, cât şi calmante gastrice, antidiareice, antispastice, facilitând eliminarea gazelor intestinale.
Datorită efectului antialgic şi antidepresiv, sunt eficiente în colicile intestinale care au drept cauză probleme pe fond psihic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu