Cum putem sa scapam de carcei? Cauzele carceilor

Cum putem sa scapam de carcei? Cauzele carceilor

Carceii sunt contracturi musculare involuntare dureroase ale musculaturii scheletice. Se considera ca 95% din populatie a suferit cel putin o data in viata de carcei. Acestia pot aparea la orice varsta, fiind mai frecventi la populatia adulta.
Adesea, crampele sunt localizate la extremitati, mai ales la gamba si picior, interesand un muschi sau o grupa musculara care are o actiune specifica (de exemplu, muschii flexori ai degetelor).

De asemenea, pot aparea la nivelul musculaturii in activitate, fiind asociate cu oboseala musculara: in timpul unui efort fizic sustinut (clasic, in timpul inotului) sau prin suprasolicitarea unor grupe musculare - crampa scriitorului sau a pianistului, conditie ce apare astazi la utilizarea tastaturilor. Carceii pot fi experimentati si in repaus, cel mai frecvent in timpul noptii, cand sunt declansati de miscari ce determina scurtarea muschiului respectiv.

Cauzele carceilor
Cauza este hiperexcitabilitatea neuromusculara ce determina contractia sustinuta a celulelor musculare si o intarziere a relaxarii. Nivelul scazut al calciului sau al magneziului in sange creste atat excitabilitatea neuronala, cat si a muschiului care primeste impulsul nervos.

Tocmai de aceea, carceii se intalnesc in conditii variate: stari cu deficiente nutritionale de calciu si magneziu (graviditate, absorbtie scazuta de calciu prin deficienta de vitamina D), stari de anxietate cu hiperventilatie (respiratie rapida, excesiva), cauze endocrine (insuficienta secretiei glandelor paratiroide) etc.

Totodata, carceii pot fi efectul unor conditii patologice, ce produc dezechilibre hidroelectrolitice. Vorbim aici de: administrarea unor medicamente (furosemid, nifedipina, bronhodilatatoare, statine, donepezil - medicatie in boala Alzheimer, raloxifen folosit in osteoporoza), pierderi de apa si electroliti (diaree, varsaturi), dializa etc.

Remedii naturiste pentru carcei

1. Reflexoterapia, presopunctura si exercitiile de stretching la grupele musculare interesate stimuleaza circulatia locala la nivelul muschilor, reduc excitabilitatea neuromusculara, favorizeaza relaxarea.

2. Umblatul prin iarba umeda in fiecare dimineata sau bai de picioare cu exercitii de calcare a apei reci, timp de 3-5 minute pe zi.

3. Masajul zonelor afectate cu unguente sau geluri ce contin anumite specii vegetale cu efect antiinflamator, calmant, vasodilatator (arnica, musetel), cu uleiuri volatile (eucalipt, camfor, mentol) determina, prin activarea circulatiei periferice, un aport de elemente minerale catre extremitati, concomitent cu inlaturarea acidozei lactice locale.

Procedura poate fi urmata de aplicarea unor produse cu continut crescut de saruri minerale (extracte de namoluri sapropelice sau de alge, sub forma de impachetari, bai cu saruri, unguente).

4. Baia generala relaxanta cu cateva picaturi de ulei volatil de musetel, lavanda, ylang-ylang, facuta seara inainte de culcare, poate asigura un somn fara carcei.

5. Crampele care apar in timpul efortului fizic, la nivelul piciorului in timpul inotului sau al mainii in timp ce se tasteaza sau se canta la pian, se reduc prin aplicarea de bai locale cu decoct de coada-calului, urzica, roinita, cimbru.

6. Bai de picioare cu doua linguri de bicarbonat de sodiu si doua de pudra de ghimbir la un litru de apa calda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu