Cum folosim panseluta salbatica in tratamente interne

Tot mai multi oameni sunt depistati in ultima vreme cu diverse alergii, insa indiferent de cauza acestor boli, natura ne-a pus la dispozitie un aliat de nadeje: panseluta salbatica (Viola tricolor). In tulpinile inflorite de pan­se­luta salbatica au fost desco­pe­rite nu mai putin de douazeci de substante cu o mare valoare terapeutica, fie­care dintre ele putand fi considerata un medicament in sine:

* Flavonoidele pe care le contine si care dau cu­loa­rea galbena a unora dintre petale, sunt un puternic antialergic, eficient atat in tratamentele interne cat si in cele externe, indiferent de cauza care produce aceas­ta alergie (polen, praf, detergenti, metale etc.).

* Substantele, cu o compozitie foarte apropiata de cea a aspirinei, din tulpinile panselutei salbatice reduc inflamatia cailor respiratorii (care apare in bronsita si astm), calmeaza durerile reumatice.

* Pigmentii care dau florilor culoarea violet au deopotriva efect de reglare a imunitatii, dar si antican­cerigen (actioneaza ca citostatic in cancerul de piele, plamani, san).

* Substantele emoliente (mucilagiile) din frun­zele pan­selutei salbatice calmeaza tusea, determina elimi­narea secretiilor bronsice in exces, prevenind aparitia crizelor de astm.

Panseluta salbatica mai contine principii active care stimuleaza activitatea rinichilor si eliminarea deseurilor de metabolism, care dreneaza surplusul de apa din corp sau care ataca microbii ce produc boli in­fectioase.

Cum folosim panseluta salbatica in tratamente interne
1. Alergia respiratorie - inflamatia nasului, a arborelui bronsic sau a farin­gelui, produsa de contactul cu alergeni cum ar fi polenul, praful sau anumite substante chimice, poate fi combatuta eficient prin cura cu extract de panseluta salbatica. Se iau cate 0,4 grame din extractul uscat, de trei ori pe zi, in cure de lunga sau foarte lunga durata. De altfel, panseluta salbatica are o actiune puternica dar blanda asupra organismului, din acest motiv curele cu aceas­ta planta putand dura intre 90 si 180 de zile, urmate de 15-30 de zile de pauza, dupa care administrarea se poate relua.

2. Alergie la gluten sau cazeina (din lactate) - se face acelasi tratament pre­zentat la alergia respiratorie. Efectele apar gradat, fiind amplificate de administrarea zincului natural si a vitaminei C naturale. Reobisnuirea organismului cu alimentele care contin gluten sau cazeina se va face gradat, cu prudenta, incepand cu cantitati foarte mici. in cazurile foarte severe de alergii alimentare, reobisnuirea corpului cu hrana cu potential alergen se va face numai cu acordul si sub indrumarea medicului.

3. Rinita si sinuzita cronica - asa numitele forme cronicizate ale rinitei si sinuzitei au intotdeauna o componenta alergica puternica, care impiedica vindecarea. Din acest motiv, pe langa tratamentul anti­infectios, trebuie inceputa si o cura de imuno­modulare cu panseluta salbatica.

Zilnic se bea un litru de infuzie combinata sau se iau 1,2 grame de extract uscat, in cure de 90 de zile, urmate de alte 15 zile de pauza. Suplimentar, se fac in fiecare seara inhalatii cu infuzie fierbinte de pan­seluta salbatica, in care se pun 2-3 picaturi de ulei esential de arbore de ceai, care are un efect antibiotic puternic.

4. Eczeme alergice - se iau zilnic 6-8 grame de pulbere de panseluta salbatica, in cure de 60-90 de zile. Suplimentar, se aplica pe zona afectata o cata­plasma cu flori de musetel si iarba de panseluta sal­batica, amestecate in proportii egale. Amestecul de plante maruntite se umezeste cu apa, se inveleste cu un tifon si se pune pe suprafata eczemei, vreme de doua ore. Dupa trecerea acestei perioade de timp, cataplasma se indeparteaza, iar pielea se lasa sa se usuce la aer.

5. Astm - se fac tratamente interne cu extract uscat de panseluta salbatica, din care se iau 1-1,2 grame pe zi. Atunci cand simtiti declansarea iminenta a unei crize de astm, luati rapid 60-120 miligrame de vitamina C naturala (extrasa din acerola sau macese). Suplimentar, mirositi dintr-un servetel sau o batista ulei esential de menta, care are efect puternic bron­hodilatator.

Panseluta salbatica este, pe termen lung, cel mai eficient remediu anti-astmatic, dar actiunea sa este mai rapida daca urmam cateva reguli minime de alimentatie. Aceasta trebuie sa fie cat mai bogata in clorofila, in radacinoase crude si fibre alimentare, reducandu-se la minimum grasimile saturate, pro­teinele animale si aditivii sintetici (E-urile pericu­loase).

Extractul uscat de panseluta salbatica
Este produs prin deshidratarea si con­centrarea tincturii obtinute din tulpinile inflorite ale panselutei salbatice. Ceea ce rezulta prin aceasta concentrare este o pul­bere fina, usor parfumata si cu gust salciu-amarui, care contine mari cantitati din substantele vindecatoare anterior men­tio­nate. Gasim in farmaciile naturiste extractul de panseluta salbatica, sub forma de capsule, in care este asociat cu pulbere din aceasta planta, asa incat sa rezulte un pro­dus foarte concentrat in principii active, dar care sa pastreze si com­plexitatea naturala a acestui remediu.

Pulberea de panseluta salbatica
Planta uscata se marunteste bine cu o rasnita elec­trica, dupa care se face o cernere cu sita pentru faina alba.
Se ia cate o lingurita de pulbere de planta, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. (inainte de a inghiti pulberea cu putina apa, ea se tine timp de cateva minute sub limba.)

Infuzia combinata de panseluta salbatica
Doua linguri de tulpini si flori uscate de panseluta salbatica, nemacinate, doar maruntite putin, se pun la inmuiat de seara cu o cana (250 ml) de apa. Dimi­neata se filtreaza licoarea rezultata (care nu este alt­ceva decat un macerat), iar planta ramasa se opareste cu inca o cana de apa. Dupa ce se lasa sa se raceasca vreme de o jumatate de ora, infuzia se filtreaza. La sfarsit, se combina maceratul cu infuzia racita.

Se beau 3-4 cani de ceai pe zi, pe stomacul gol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu