Cum aflam daca rinichiul este bolnav

Cum aflam daca rinichiul este bolnav

Recunoasterea simptomelor este foarte importanta intrucat pot trece ani de zile de la instalarea unei boli de rinichi si cedarea acestor organe, avertizeaza medicii urologi.

Schimbari la nivelul urinarii 

Rinichiul secreta urina astfel ca orice modificare a acesteia poate fi un semnal de alarma. Urinarile dese si dureroase, care, eventual, va ridica noaptea din pat, urinarea cu spuma sau cu bule, urina de culoare foarte deschisa, sau dimpotriva, urinarile mai rare decat de obicei, cu eliminare de urina in cantitate mica, de culoare inchisa pot fi tot atatea semne care sa va indrume catre un control medical. Nu mai punem la socoteala urinarea cu sange sau presiunea care face ca urina sa fie eliminata cu dificultate. 

Umflarea picioarelor sau a mainilor 

Reducerea capacitatii de functionare a rinichilor poate determina acumularea de fluide in zona mainilor, a picioarelor, a gleznelor sau a fetei. Umflaturile sunt exagerate si pot fi insotite si de pierderi in greutate, potrivit Medicat Education Institute din Madison, Wisconsin.
Oboseala 

Un rinichi sanatos secreta un hormon pe nume eritropoietina care stimuleaza productia de globule rosii. Acestea sunt cele care transporta oxigenul catre muschi si creier. In caz de insuficienta renala, diminuarea numarului de globule rosii si, implicit, absenta oxigenului in cantitate suficienta, face ca muschii si creierul sa oboseasca mai repede.   

Eruptia pe piele 

Rinichii elimina deseurile din sange. Daca acestia nu mai functioneaza corect, aceste deseuri sunt stocate in organism –sindrom uremic - si provoaca eruptii severe la nivelul pielii, iar pacientul simte nevoia de a se scarpina. 

Gust de metal in gura 

Deseurile din sange pot schimba gustul alimentelor si cauza respiratie cu miros de amoniac. Pacientii inceteaza sa mai consume carne pentru ca aceasta nu le mai place la gust  si ca urmare pierd in greutate. 

Ameteala si voma 

O uremie severa poate duce la ameteala si stari de voma. Pierderea apetitului duce la scaderea in greutate.

Respiratia scurta 

Problemele de respiratie pot fi legate de bolile de rinichi in doua feluri: excesul de lichid din corp poate fi depozitat in plaman isi, in al doilea rand, prin anemie, adica prin diminuarea numarului de globule rosii care transporta oxigenul.  Aceasta lipsa de oxigen „infometeaza“ organsmul si scurteaza respiratia. 

Senzatia de frig

Anemia provoaca senzatia de frig chiar daca persoana se afla intr-o camera incalzita. 

Problemele de concentrare 

Anemia aflata in legatura cu proasta functionare a rinichilor face ca creierul sa nu primeasca suficient oxigen. Acest lucru duce la probleme de memorie, de concentrare si ameteala. 

Dureri

Cele mai multe boli de rinichi nu dor. Insa, in unele cazuri, cum este, de exemplu, rinichiul polichistic o durere este resimtita mai sus de organul afectat. Pietrele la rinichi sau infectiile pot da, la fel, dureri, insotite de spasm. Infectiile de la nivelul vezicii urinare produc senzatii de arsura in timpul urinarii. Pacientii cu rinichi spongios au declarat, de asemenea, ca afectiunea este insotita de durere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu