Consuma spanac daca vrei sa fii ca Popeye Marinarul

Consuma spanac daca vrei sa fii ca Popeye Marinarul

Mancarea preferata a lui Popeye Marinarul, spanacul, poate fi leacul pentru zeci de afectiuni. Nutritionistul Anca Alungulesei spune pentru Gandul cum il putem consuma si de ce e indicat sa il includem in regimul nostru de viata.

“Spanacul este considerat un aliment vital pentru intregul tract digestiv (stomac, duoden, intestin subtire, intestin gros). Practic, spanacul este cel mai bun material organic pentru curatarea, reconstructia si regenerarea tractului intestinal. De exemplu, sucul proaspat de spanac crud, consumat cel putin o data pe saptamana, ajuta foarte mult persoanele care au problema cu constipatia si tranzitul intestinal,” spune nutritionistul Anca Alungulesei pentru Gandul.

Spanacul se poate consuma crud, in salate, sucuri sau in smoothie-uri. “Prin gatire, moleculele de acid oxalic din spanac devin anorganice, ca urmare a expunerii la caldura si pot duce la formarea de cristale de acid oxalic in rinichi.  Deci, cea mai buna solutie este sa-l consumam in stare cruda. Beneficiile spanacului se datoreaza multitudinii de nutrienti pe care ii contine: minerale, vitamine, pigmenti si fito nutrienti, inclusiv potasiu, mangan, zinc, magneziu, fier si calciu”.

1. Spanacul previne ulcerul gastric: S-a constatat ca atat spanacul cat si alte legume au capacitatea de a proteja mucoasa stomacului, scazand astfel probabilitatea aparitiei ulcerului gastric.

2. Protejeaza creierul: Mai multe componente din spanac, precum potasiul, acidul folic si diferiti antioxidanti, ne ofera beneficii nenumarate, cu conditia sa-l consumam cu regularitate. Acidul folic reduce aparitia bolii Alzheimer, astfel ca spanacul este o optiune foarte buna pentru persoanele care prezinta un risc ridicat de tulburari neuronale si cognitive. Potasiul pastreaza sanatatea creierului si relationeaza cu cresterea fluxului sanguin cerebral, concentrarea si activitatea neuronala.

3. Regleaza tensiunea arteriala: Spanacul este bogat in potasiu si are un continut scazut de sodiu. Aceasta combinatie de minerale este de un real ajutor pentru persoanele cu tensiune arteriala crescuta. Potasiul scade tensiunea arteriala, sodiul o creste. De asemenea, acidul folic din spanac contribuie la reducerea hipertensiunii arteriale si relaxeaza vasele de sange, in timp ce este mentinut fluxul sanguin adecvat.

4. Reduce inflamatia: Spanacul este una dintre cele mai puternice plante atunci cand vine vorba de reducerea inflamatiei in intreg organismul. Este recomandat in special persoanelor care au probleme cu artrita si guta.

5. Ajuta la intarirea oaselor: Spanacul este o sursa buna de vitamina K. In afara de aceasta, alte minerale, cum ar fi manganul, cuprul, magneziul, zincul si fosforul ajuta, de asemenea, la construirea oaselor puternice. Aceste minerale sunt esentiale si pentru mentinerea dintilor si a unghiilor sanatoase.

6. Imbunatateste activitatea metabolica: Cantitatea de proteina care se gaseste in spanac este foarte usor de descompus si extrem de usor de asimilat de catre organism.

7. Spanacul are grija de pielea noastra: S-a demonstrat ca diferitii fito nutrienti si pigmenti pe care ii contine spanacul protejeaza pielea de razele nocive ale soarelui, inclusiv razele UV.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu