Consuma spanac daca vrei sa fii ca Popeye Marinarul
Mancarea preferata a lui Popeye Marinarul, spanacul, poate fi leacul pentru zeci de afectiuni.
Nutritionistul Anca Alungulesei spune pentru Gandul cum il putem
consuma si de ce e indicat sa il includem in regimul nostru de viata.
“Spanacul este considerat un aliment vital pentru intregul tract digestiv
(stomac, duoden, intestin subtire, intestin gros). Practic, spanacul
este cel mai bun material organic pentru curatarea, reconstructia si
regenerarea tractului intestinal. De exemplu, sucul proaspat de spanac
crud, consumat cel putin o data pe saptamana, ajuta foarte mult
persoanele care au problema cu constipatia si tranzitul intestinal,”
spune nutritionistul Anca Alungulesei pentru Gandul.
Spanacul se poate consuma crud, in salate, sucuri sau in
smoothie-uri. “Prin gatire, moleculele de acid oxalic din spanac devin
anorganice, ca urmare a expunerii la caldura si pot duce la formarea de
cristale de acid oxalic in rinichi. Deci, cea mai buna solutie este
sa-l consumam in stare cruda. Beneficiile spanacului se datoreaza
multitudinii de nutrienti pe care ii contine: minerale, vitamine,
pigmenti si fito nutrienti, inclusiv potasiu, mangan, zinc, magneziu,
fier si calciu”.
1. Spanacul previne ulcerul gastric: S-a constatat ca atat spanacul
cat si alte legume au capacitatea de a proteja mucoasa stomacului,
scazand astfel probabilitatea aparitiei ulcerului gastric.
2. Protejeaza creierul: Mai multe componente din spanac, precum
potasiul, acidul folic si diferiti antioxidanti, ne ofera beneficii
nenumarate, cu conditia sa-l consumam cu regularitate. Acidul folic
reduce aparitia bolii Alzheimer, astfel ca spanacul este o optiune
foarte buna pentru persoanele care prezinta un risc ridicat de tulburari
neuronale si cognitive. Potasiul pastreaza sanatatea creierului si
relationeaza cu cresterea fluxului sanguin cerebral, concentrarea si
activitatea neuronala.
3. Regleaza tensiunea arteriala: Spanacul este bogat in potasiu si
are un continut scazut de sodiu. Aceasta combinatie de minerale este de
un real ajutor pentru persoanele cu tensiune arteriala crescuta.
Potasiul scade tensiunea arteriala, sodiul o creste. De asemenea, acidul
folic din spanac contribuie la reducerea hipertensiunii arteriale si
relaxeaza vasele de sange, in timp ce este mentinut fluxul sanguin
adecvat.
4. Reduce inflamatia: Spanacul este una dintre cele mai puternice
plante atunci cand vine vorba de reducerea inflamatiei in intreg
organismul. Este recomandat in special persoanelor care au probleme cu
artrita si guta.
5. Ajuta la intarirea oaselor: Spanacul este o sursa buna de
vitamina K. In afara de aceasta, alte minerale, cum ar fi manganul,
cuprul, magneziul, zincul si fosforul ajuta, de asemenea, la construirea
oaselor puternice. Aceste minerale sunt esentiale si pentru mentinerea
dintilor si a unghiilor sanatoase.
6. Imbunatateste activitatea metabolica: Cantitatea de proteina
care se gaseste in spanac este foarte usor de descompus si extrem de
usor de asimilat de catre organism.
7. Spanacul are grija de pielea noastra: S-a demonstrat ca
diferitii fito nutrienti si pigmenti pe care ii contine spanacul
protejeaza pielea de razele nocive ale soarelui, inclusiv razele UV.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu