Avantajele consumul de ardei iute
Prejudecata potrivit careia ardeiul iute sau orice aliment picant, In timp, duce la aparitia ulcerului sau altor boli gastrointestinale este un simplu mit, dau asigurari medicii. Ardeiul iute este un stimul pentru circulatia periferica, are actiune antiinflamatoare, iar persoanele care obisnuiesc sa consume aceasta leguma
sunt mai rezistente la infectii si au o imunitate mai buna, explica dr.
Iulia Violeta Vlad, din Bucuresti, medic de familie cu competente In
apifitoterapie.
De altfel, mai multe studii facute de specialisti au aratat ca o
substanta continuta In ardeiul iute si anume capsaicina – cea care ofera
iuteala ardeiului - nu doar ca nu ataca mucoasa stomacului, ba chiar o
protejeaza si o ajuta sa se regenereze. In plus, ardeiul iute scade
colesterolul „rau“ la persoanele fara sensibilitate digestiva.
„Ardeiul iute este contraindicat In gastrita si ulcer, Insa s-a
constatat ca Incapsulat, adica Inghitit practic In doze mici ajuta In
tratamentul gastritei“, explica medicul efectul paradoxal al acestei
legume.
Alta contraindicatie la consumul ardeiului iute au persoanele care
sufera de hemoroizi. Exista, de altfel, o tipologie a persoanelor care
au indicatii si contraindicatii la alimentele picante. Astfel, cei care
se stiu mai nervosi, mai iritabili, ca nu tolereaza caldura, au
aciditate gastrica, anumite boli de ficat, acestia au contraindicatie la
alimentele picante. Pentru toti ceilalti Insa nu exista nicio
restrictie. In perioadele friguroase, cu umezeala multa chiar sunt
indicate alimente picante precum cimbru, ghimbir, piper, ardei iute. La
fel si daca apar acumulari de mucus In urma unor raceli, alimentele
picante ajuta la eliberarea sinusurilor si la usurarea respiratiei.
Gustul iute, mai spune medicul, este indicat mai ales persoanelor
friguroase, lente In miscari, alimentele picante contribuind la
stimularea digestiei, la reglarea circulatiei, la dinamizarea fizica si
psihica a acestora. Plantele picante precum busuiocul sau rozmarinul
sunt si antidepresive. Tot la categoria plante picante se Incadreaza si
coriandrul, cardamonul, salvia si feniculul. Vara, pe caldura Insa
alimentele picante sunt contraindicate. De altfel, consumul acestora ar
trebui sa fie unul moderat si nu excesiv.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu