Dealuri de gheata pe Pluto
O nouă descoperire realizată de specialiștii NASA ridică numeroase semne de întrebare cu privire la caracteristicile misterioase ale lui Pluto. Numeroase structuri de gheață, comparabile cu niște dealuri imense, care plutesc în voie, au fost fotografiate pe Pluto.
Descoperirea este de-a dreptul impresionantă, iar imaginile au fost puse la dispoziția publicului larg pe site-ul oficial al NASA. Chiar dacă au fost realizate de la mare distanţă, de o sondă spațială, specialiștii susțin că este vorba despre niște structuri imense, de mărimea dealurilor de pe Terra, care plutesc în voie în marea de azot de pe Pluto.
Aceste structuri au mai fost comparate și cu icebergurile de pe Terra și par să aibă același comportament. Ele sunt dovada vie că activitatea geologică pe Pluto este una fascinantă și diferită față de cea de pe Terra.
La prima vedere fenomenul este straniu, dar specialiştii NASA cred că se datorează faptului că densitatea gheții de apă este mai puțin densă decât celei de azot. Atunci icebergurile de apă se ridică la o anumită distanță de sol și plutesc în voie.
Pluto a fost descoperit ca rezultat al unei cercetări prin telescop inițiate în 1905 de către astronomul american Percival Lowell, care a presupus existența unei planete îndepărtate dincolo de Neptun, ca urmare a unor mici neregularități în orbitele lui Uranus și Neptun. Continuată după moartea lui Lowell de cercetătorii de la observatorul Lowell, cercetarea s-a încheiat cu succes când astronomul american Clyde W. Tombaugh l-a găsit pe Pluto.
De la descoperirea lui Pluto, în 1930, aceasta a fost considerată a fi a noua planetă a Sistemului Solar. La 24 august 2006, în urma unei rezoluții a Uniunii Astronomice Internaționale în care a fost schimbată definiția termenului de planetă, Pluto a primit statutul de planetă pitică, deoarece nu a curățat spațiul cosmic din vecinătatea orbitei sale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu