Nutritionistii spun ca benefciile uleiului de in pentru sanatate sunt si pentru ca in componenta intra lignani, compusi naturali din plante care au capacitate antioxidanta, proprietati antibacteriene, antivirale, antiparazitare si antitumorale.
Pentru ca uleiul de in contine din abundenta acid linoleic si lignina, substante care ajuta mai ales la prevenirea cancerului de prostata si de colon.
Uleiul din seminte de in are efect calmant si antiinflamator, fiind
indicat în inflamatiile tractului digestiv si pentru prevenirea
hemoroizilor, diverticulitei (afectiune a tubului digestiv,
caracterizata prin aparitia unor mici dilatatii, mai ales la nivelul
colonului), bolii Crohn si litiazei biliare.
De asemenea, beneficiile uleiului de in pentru sanatate sunt si în
ceea ce priveste reglarea tranzitului intestinal. Uleiul de in contine
de doua ori mai multi acizi grasi Omega 3 decât uleiul de peste. De
asemenea, pe lânga acest compus extrem de benefic pentru sanatate, mai
contine si un amestec de acizi esentiali Omega 3 si Omega 9.
Prin continutul de acizi grasi esentiali, uleiul de in contribuie
la scaderea tensiunii arteriale, la reducerea nivelului de colesterol si
de trigliceride. În plus, acest remediu previne formarea cheagurilor de
sânge în artere, ceea ce ajuta la reducerea riscului de infarct, de
atac vascular cerebral si de boala vasculara periferica.
Beneficiile uleiului de in ar mai fi si în ceea ce priveste tinerea
sub control a astmului, a afectiunilor pulmonare cronice obstructive.
De asemenea, uleiul de in mentine echilibrul hormonal în menopauza,
dureri menstruale, infertilitate masculina si feminina prin eliminarea
excesului de hormoni la nivel digestiv, scade productia si activitatea
fibrinogenului si mareste cantitatea de serotonina în creier si implicit
creste starea de bine.
În ceea ce priveste doza zilnica, trebuie sa stiti ca nu e bine sa
depasiti doua lingurite de ulei de in pe zi, întrucât exista un risc de
îngrasare prin cresterea lipidelor plasmatice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu