Iată ce sunt grăsimile trans
Grăsimile trans sunt considerate de către specialiștii în domeniu a fi cel mai periculos tip de grăsimi deoarece acestea cresc nivelul colesterolului rău în organism și îl reduc pe cel bun. Asta dacă trebuie să ne rezumăm la doar câteva cuvinte. Însă, ar fi bine să aprofundăm mai mult subiectul și să vedem ce sunt grăsimile trans cu adevărat.
Există câteva grăsimi trans care se produc natural în carnea animalelor
rumegătoare (capre, oi, vaci,) dar și în lapte, unt sau iaurt. Însă,
procentul de grăsimi trans-naturale din totalul grăsimilor din carnea
rumegătoarelor este foarte mic, undeva între 2-5%. Pericolul vine de la
grăsimile trans artificiale. Acestea sunt concepute, cel mai des,
artificial prin adăugarea hidrogenului în ulei vegetal, în cadrul unui
proces numit hidrogenare. Folosirea acestor grăsimi în prepararea
alimentelor procesate ajută la prelungirea „prospețimii″ acestora, acest
aspect duce automat la creșterea termenului de valabilitate.
Ce sunt grăsimile trans: un pericol uriaș pentru sănătate
După ce s-au făcut numeroase studii și s-au constatat efectele nocive ale grăsimilor trans, producătorii au început să fie obligați de legislație, asta se întâmpla prin 2006, să specifice pe etichetele produselor cantitățile de grăsimi trans utilizate. Însă, în realitate oare câți consumatori au grijă atunci când achiziționează alimente la acest aspect și mai ales ce procent din aceștia știu ce sunt grăsimile trans. Cu siguranță, din păcate, numărul acestora este foarte mic.O analiză științifică de amploare, realizată de o echipă de cercetători din Canada pe baza mai multor studii precedente, a ajuns la concluzia că grăsimile trans sunt asociate cu un risc sporit de deces. Consumul de grăsimi trans industriale a fost asociat cu o creștere de 34% a riscului general de deces, cu o creștere cu 24% a riscului de mortalitate provocată de boli cardiace și cu o creștere cu 21% a riscului de apariție a bolilor cardiace, afirmă autorii acestui studiu, publicat în prestigiosul British Medical Journal.
Sunt state unde deja se discută interzicerea în totalitate a grăsimilor trans. Atunci când specialiștii americani au încercat să afle ce sunt grăsimile trans cu adevărat, aceștia și-au dat seama că sunt un pericol uriaș pentru sănătatea noastră. Așa că, industria alimentară din SUA are la dispoziție 3 ani pentru a elimina grăsimile trans artificiale din alimente, conform directivei FDA (Administrația americană pentru Alimente și Medicamente), pentru că sunt un factor major în declanșarea bolilor de inimă. Deși au fost reduse substanțial din alimente, încă există în produse populare precum popcornul pentru microunde, plăcințele ambalate, pizza congelată și margarina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu